Gazdaság hvg.hu 2023. december. 21. 08:30

Majdnem 390 ezer forint volt a nettó átlagkereset októberben

Az átlagkereset 14 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az infláció lassulásával párhuzamosan a reálkereset 3,7 százalékkal nőtt.

Októberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 564 400 forint volt, 14,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – írja jelentésében a KSH. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 540 200 forintra becsülhető, 14,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 375 300, a kedvezményeket figyelembe véve 389 300 forintot ért el, mindkettő 14,0 százalékkal volt magasabb, mint 2022 októberében.

A bruttó mediánkereset (közepes, aminél pont annyian keresnek többet, mint kevesebbet) 456 300 forint volt, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó medián 318 300 forint.

A reálkereset 3,7 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 9,9 százalékos növekedése mellett.

A reálkereset szeptemberben fordult először pozitívba, azt megelőzően utoljára 2022 augusztusában volt pozitív tartományban. A reálkereset pozitívba fordulásától a kormány a lakossági fogyasztás feltámadását várja – a csökkenő vásárlóerő miatt jelentősen visszaesett a fogyasztás, ami az állami adóbevételek elmaradását is magával vonta (elsősorban áfában).

Ugyanakkor valószínűtlen, hogy a reálkereset minimális pozitívba fordulása érdemi fogyasztásnövekedéssel jár, a háztartások jó eséllyel előbb a felélt tartalékaik visszapótlására fordítják a rendelkezésre álló szabad jövedelmeket. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a megemelkedett árszínvonal nem tűnt el – a jegybank becslései szerint az átlagkereset jelenleg csak annyit ér, mint 2,5 évvel ezelőtt.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.