Gazdaság hvg.hu 2023. október. 31. 19:32

Előrehozná decemberre a minimálbér és a garantált bérminimum emelését a kormány, de van egy rossz hír is

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár Czomba Sándor nyilatkozata szerint nem várnák meg 2024 januárját, már most decemberben emelnének a minimálbéren 15 százalékot, a garantált bérminimumon pedig 10 százalékot.

Nem január elsejével, hanem már idén, december elsejével emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege, erről beszélt kedd reggel az M1-en Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelő államtitkár, írja a VG. Czomba azt közölte, a minimálbér 15 százalékos emelését mindhárom fél elfogadja, leginkább a garantált bérminimum 10 százalékos emelését övezi még vita.

Egy korábbi javaslat szerint szó volt egyszeri százezer forintos béren kívüli juttatásról is, amelyet a munkaadók év végéig adnának, de ezt a kormány lényegében elvetette. A munkaadók a 15 és 10 százaléknál kevesebbet adnának. A vállalkozói oldal még vár a harmadik negyedéves GDP-adatokra. Ezt majd november közepén teszi közzé a KSH, ehhez kötik a bérmegállapodást.

Idén a minimálbér január elsejétől 232 ezer forint, a garantál bérminimum pedig 296 400 forintra emelkedett, így a beígért emeléssel a kötelező legkisebb munkabér 266 ezerre, míg a szakmunkás-minimálbér 326 ezerre emelkedne. Az előbbi nettója 176 ezerre, az utóbbié 217 ezerre ugorhatna már december elsejével.

A minimálbért 250 ezren kapják itthon, míg a garantált bérminimumot közel 800 ezren, ez pedig már idén elérte a 300 ezer forintot. A kettő összegét közelítené egymáshoz a szakszervezet, ezért javasolták a két bérelem összevonását, amivel 2027-re megszűnhet a garantált bérminimum, helyette pedig ágazati tarifarendszert vezetnének be.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.