Gazdaság hvg.hu 2023. június. 17. 11:07

73,8 millió forintot szedett be a Nébih tavaly azoktól, akik nem kaszálták le a parlagfüvet

Volt, aki másfél milliós büntetést kapott.

2022-ben összesen 73,8 millió forint bírságot szabott ki a parlagfűvel fertőzött területek tulajdonosaira a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – írja a Napi.hu. A portál beszámolója szerint a csúcsbírság 1,5 millió forint volt. Magyarországon 2-2,5 millió ember küzd allergiás tünetekkel, így őket jelentősen érinti az, hogy ki kaszálja le a parlagfüvet és ki hagyja burjánzani.

A kiszabott bírságok összege azonban évről évre csökken: 2019-ben még 136 milliót szedtek be a hanyag telektulajdonosoktól a Nébih munkatársai, 2020-ban viszont már csak 127, majd egy évvel később 108 millió forintot. Ehhez képest a 73 millióra való visszaesés komolynak számít.

A megyei kormányhivatalok 2022-ben 1394 esetben bírságoltak, belterületen pedig 57-szer. Míg a másfél milliós bírság külterületen született, belterületen a legmagasabb, mit kiszabtak, mindössze ötvenezer forint volt. Hivatalosan parlagfűvel fertőzött terület miatt Magyarországon 15 ezer és ötmillió forint közötti büntetést lehet kiszabni – ezek a büntetési tételek pedig a Nébih tájékoztatása szerint idén sem fognak változni.

 

Több mint duplájára nőhet a parlagfűre érzékenyek száma a klímaváltozás miatt

Az éghajlatváltozás az invazív fajok megjelenését is elősegíti, ami az allergia szempontjából szintén nem kedvező: ezek olyankor is bocsáthatnak ki pollent, amikor az őshonos fajok amúgy nem szoktak.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?