Gazdaság hvg.hu 2023. május. 03. 14:28

Az ukrajnai OTP vezérigazgatója a HVG-nek: „Az emberek rendkívül motiváltak, hogy működésben tartsák az országot”

Az OTP ukrajnai fiókjainak több mint 90 százaléka továbbra is működik.

„A banki dolgozók bejárnak a munkahelyükre, jobb, mint egyedül lenni otthon” – nyilatkozta a HVG hetilapnak adott interjúban Volodimir Mudrij, az ukrajnai OTP vezérigazgatója. Elmondta azt is, hogy az ukrajnai OTP-nek egy munkatársa már meghalt a háborúban, amikor Kremencsuk városát rakétatalálat érte. „Sajnos ő csak egy a bankszektor soraiból meghalt emberek közül.”

Mudrij szavai szerint a fiókjaik több mint 90 százaléka továbbra is működik, „az emberek rendkívül motiváltak, hogy működésben tartsák az országot”. Ezenfelül az ukrán jegybank irányításával kialakítottak egy „Power Banking” nevű rendszert, amely bankfiókok hálózatát hozta létre, hogy energiakimaradás esetén is működjön a szolgáltatás: „Minden bank gondoskodik olyan fiókokról, amelyeknek saját dízelgenerátora van, saját Starlink műholdas internetkapcsolata, az ATM-nek akkumulátoros áramellátása”.

A hitelezést az összes többi banki szolgáltatásnál jobban érintette a háború, egyes szegmensekben teljesen leállt, ilyen például a jelzálog-hitelezés. „Általában véve a hitelek iránti kereslet a korábbi nyolcadára-tizedére csökkent” – mondta lapunknak az OTP ukrajnai vezérigazgatója. Más a helyzet az agráriumban: „Ukrajna agrárország, a mezőgazdaság még mindig működik. Vetni és aratni kell, ehhez pénzre van szükség”.

Volodimir Mudrijt többek között arról kérdeztük még, inkább a külföldön dolgozók küldenek haza pénzt, vagy pedig az otthon maradottak utalnak a menekülteknek, illetve hogy milyen ma Ukrajnában magyar tulajdonú cégnél dolgozni. A teljes interjút az e heti HVG-ben és a hvg360-on olvashatja.

HVG
zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?