Gazdaság MTI / hvg.hu 2023. január. 20. 17:52

Hétfőn elkezdik feltölteni a Velencei-tavat

Az utóbbi napok bőséges csapadéka felhígította a víztározó vizét, ezért már nem jelent kockázatot a vízminőség.

Hétfőn elkezdődik a Velencei-tó vízpótlása, a tavat a Pátkai-tározó vizével fogják feltölteni. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint a Velencei-tó vízállása péntek reggel 85 centiméter volt, ami 45 centiméterrel alacsonyabb a téli minimumnál, vagyis jelenleg 11,47 millió köbméter víz hiányzik a tóból.

Ennek oka, hogy hiába esett augusztusban, szeptemberben és november is több eső az átlagosnál, a csapadék jelentős részét elnyelte a kiszáradt talaj. Az éghajlatváltozás és az eső hiánya miatt a Velencei-tó vízszintje már 2021-ben is rendkívül alacsony volt: míg korábban átlagosan 130 centiméter körül volt a vízállás, szeptember végén mindössze 71 centimétert mértek.

Először 2021 őszén engedtek vizet a Velencei-tóba, de 2022 februárjában le kellett állni, mert a Pátkai-tározó vizének olyan rossz volt a minősége, hogy nem lehetett tovább használni a tó feltöltésére. A Velencei-tó vízállása ekkor 100 centiméter volt, a nagy nyári aszályok miatt pedig még tovább csökkent. Tavaly szeptemberben már csak 53 centiméter volt a vízszint, ami még a korábbi 63 centiméteres negatív rekordot is alulmúlja, amelyet 1949-ben mértek.

Mivel az utóbbi néhány évben a Zámolyi- és Pátkai-tározó vizének minősége annyira leromlott, hogy a tározók alkalmatlanná váltak a vízpótlásra, kizárólag a hűvösebb őszi-téli időszakban volt lehetőség a Velencei-tó feltöltésére, amikor a csapadék miatt felhígul a víz.

A Pátkai-tározó vízminőségét is próbálják javítani azzal, hogy építenek egy „megkerülő csatornát" és egy oda vezető vízkormányzó létesítményt is kialakítanak, hogy a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb, vízminőségromlás nélkül jusson a tóba.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?