Gazdaság Bank360 2022. december. 15. 18:38

Ennyi lesz a nettója a 2023-as minimálbérnek

Létrejött a megállapodás a 2023-as bruttó minimálbérről és garantált bérminimumról. Ez alapján a Bank360.hu számításai szerint a minimálbér nettója 154 280 forint, a garantált bérminumé pedig 197 106 forint lesz.

Megszületett a bérmegállapodás a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek között. Ez alapján 2023. január 1-jétől bruttó 232 000 ezer forint lesz a minimálbér és bruttó 296 400 forint lesz a garantált bérminimum havi összege. Januártól így az új minimálbér 16 százalékos emelkedést jelent a jelenlegi 200 ezerhez képest. A garantált bérminimumnál 14 százalékos lesz a bruttó bér növekedése a jelenlegi 260 ezer forinthoz képest. Utóbbit abban az esetben köteles kifizetni a munkaadó, ha a beosztás ellátása legalább középfokú végzettséghez kötött (itt tehát nem az számít, hogy a munkavállalónak milyen végzettsége van.

Az idei átlagos infláció mértéke még nem ismert, de a várakozások szerint meghaladhatja a 16 százalékot is, így a mostani emelés kisebb-nagyobb mértékben elmaradhat attól, ezért a minimálbér reálértéke csökkenhet januártól. Ez a garantált bérminimumnál szinte biztosra vehető, de a minimálbérnél is erősen valószínű az előrejelzések alapján.

A Bank360.hu bérkalkulátora szerint az új minimálbér kedvezmények nélkül 154 280 forint nettó bért eredményez majd a munkavállalóknak, az új garantált bérminimum nettója pedig 197 106 forint lesz. Aki valamilyen adókedvezményre jogosult, annak magasabb lesz ennél a havi bérjövedelme.

A 2023. évi minimálbért és garantált bérminimumot az egyezség nyomán még ki kell hirdetni jogszabályban a kormánynak, ezzel válik kötelezően alkalmazandóvá a munkaadók számára. Az érintett munkavállalók januári bérét már ez alapján kell kifizetni.

 

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.