Gazdaság hvg.hu 2022. december. 07. 10:00

A KSH számai megmutatják, mennyire szörnyű év volt 2022 a magyar mezőgazdaságban

Tizenkilenc százalékkal csökkent a mezőgazdaság termelése idén 2021-hez képest, a növénytermesztésben 28 százalékos visszaesést mért a KSH. Az árak kegyetlenül elszálltak.

Tizenöt százalékkal nőtt a magyar mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke egy év alatt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ez még jó hírnek is tűnhet, de egyáltalán nem az: a bővülés egyetlen oka az, hogy a mezőgazdasági árak átlagosan 42 százalékkal nőttek.

Ha nem az értéket, hanem a mennyiséget nézzük, egészen durva visszaesés látszik: 19 százalékkal csökkent a termelés 2021-hez képest.

A növénytermesztésben beütött az, hogy rémes volt az időjárás a mezőgazdaság számára – a kormány pedig az elmúlt tizenkét évben semmit sem tett, hogy az ágazatot érdekeltté tegye olyan fejlesztésekben, amelyekkel ki lehet húzni egy aszályos évet –, összességében 28 százalékos visszaesést mért a KSH.

Még részletesebben ilyen visszaesést láttunk:

  • Kukorica: 57 százalék,
  • zab: 51,
  • repce: 38,
  • napraforgó: 35,
  • rozs: 32,
  • búza: 18,
  • burgonya: 16,
  • árpa: 10,
  • takarmánynövények: 9,7,
  • kertészeti termékek: 7,8,
  • szőlő: 1,9 százalék.

Az egyéb növényi termékek és a gyümölcsfélék mennyisége változatlan maradt. Az őszibarack az egyetlen kivétel, annak a termésmennyisége az előző év alacsony bázisához képest 65 százalékkal növekedett.

Az állattenyésztésben 6,1 százalékos volt a visszaesés. Ezen belül az élő állatoknál 8, az állati termékeknél 2 százalékos csökkenést mértek.

Eközben 2,3 százalékkal csökkent a munkaerő-felhasználás. A vállalkozói jövedelem 3,1 százalékkal esett vissza.

A mezőgazdaság hagyományosan az első olyan részlete a gazdaságnak, amelyről a KSH közzéteszi az egész éves adatot, nyilván azért, mert az állattenyésztést leszámítva érdemi változás már nem várható decemberben, így amíg minden más ágazatnál még várni kell, hogy az év végét összesíthessék, erről már lehet becslést kiadni.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?