Gazdaság hvg.hu 2022. szeptember. 14. 14:35

Budapesten él? Mostantól térképen nézheti meg, alkalmas-e napelem telepítésére a tető

A térképpel bárki megnézheti, hogy a saját háza tetején egyáltalán érdemes-e napelemeket telepítenie.

Napelemtérképet hozott létre a főváros, ami arra alkalmas, hogy megmutassa: a budapesti épületek tetőinek mekkora része alkalmas a napenergia hasznosítására, valamint hogy az adott tetőn milyen teljesítményű napelem fér el és mennyi áramot lehet ezekkel megtermelni.

A térképet a Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség fejlesztette, azonban az azon feltüntetett adatok csupán tájékoztató jellegűek, nem tartalmazzák például a kerületi településrendezési és építési szabályozások rendelkezéseit sem.

A főváros azért hozta létre a térképet, mert közleményük szerint az a céljuk, hogy a háztartások környezetbarát energiához jussanak, méghozzá megújuló energiaforrásokra támaszkodva.

A térkép a Lechner tudásközpont adatbázisát használja, több mint 300 ezer objektumot jelenít meg. A város felett készített 3D-felvételekkel az alkalmazás egy felszínmodellt használ, ami a napos órák adataival, egy látványos, hőtérkép jellegű képpel segíti a felhasználókat.

A térkép ide kattintva érhető el:

Budapest napelem térképe - Magyar Napelem Napkollektor Szövetség

A „Budapest Szolár Térkép" egy webes, mobilon is futó térképes alkalmazás, amely minden épület esetében megmutatja, hogy a tető mekkora része alkalmas a napenergia hasznosítására, azon milyen teljesítményű napelem fér el és mennyi áramot lehet ezekkel megtermelni.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.