Gazdaság hvg.hu 2022. szeptember. 06. 09:11

Elkezdtek a nyaraláson spórolni a magyarok

A külföldiek idén már bátran mertek utazni, Magyarországra is sokkal többen érkeztek, mint az előző két nyáron, de a magyar turisták száma visszaesett – közölte a KSH a szálláshelyek júliusi forgalmi adatait.

A magyar szálláshelyeken megforduló vendégek száma 17, a vendégéjszakáké 15 százalékkal nőtt idén júliusban – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. Ez szép növekedés éves alapon, csakhogy a számok mögé nézve látszanak az aggasztó jelek.

A mostani 3,8 millió vendégéjszaka 2020-hoz és 2021-hez képest is javulás, de ez nem is csoda, abban a két évben a külföldi turisták a járvány miatt inkább óvatoskodtak, nem nagyon utaztak Magyarországra. A járvány előtti időszak forgalmától azonban nagyon elmarad a mostani, 2017 és 2019 között 4,5-4,7 millió volt a júliusi vendégéjszakák száma, azaz még több százezer vendégre lenne szükség ahhoz, hogy visszatérjen a szektor a régi szintre.

Az látszik a számokon, hogy a külföldiek most már mernek újra utazni: 493 ezer vendég összesen 1,4 millió éjszakát töltött el itt, ami több, mint duplája a tavaly júliusinak, 118 százalékos növekedést jelent. A magyarok azonban már visszafogták az utazásaikat:

a belföldi vendégéjszakák száma 10 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál,

2,4 millióra csökkent.

Az éves összesített adat nagy növekedést mutat, január és július között 55 százalékkal több magyar és 290 százalékkal több külföldi vendégéjszaka volt, mint a tavalyi első hét hónapban, de ez természetesen annak tudható be, hogy tavaly április végéig a lezárások miatt a nulla közelében volt minden mutató.

A kereskedelmi szálláshelyek összbevétele idén júliusban 61 milliárd forint volt. Tavaly ilyenkor ez az adat 47,5 milliárd forint volt, de érdemesebb azzal összehasonlítani, hogy ugyanígy 61 milliárdos árbevétel jött a járvány előtti utolsó nyáron, 2019 júliusában is, amikor pedig a költségek még sokkal kisebbek voltak a mostaninál.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.