Gazdaság MTI / hvg.hu 2022. június. 16. 13:45

„Ezt mi rendkívül veszélyesnek tartjuk” – Szijjártó ismét jelezte, hogy nem támogatják a globális minimumadót

A külügyminiszter szerint a minimumadó káros és veszélyezteti a munkahelyeket.

Magyarország nem támogatja a globális minimumadó bevezetését, mert az káros lenne és munkahelyeket veszélyeztetne – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

A tárcavezető szerint egyre nő a nemzetközi nyomás a globális minimumadó európai bevezetése érdekében, már a jövő év elején. „Ezt mi rendkívül veszélyesnek tartjuk”, Európában ugyanis háború van, az európai gazdaság pedig elképesztően súlyos kihívásokkal néz szembe: az egekben vannak az energiaárak, a kamatok és az infláció, a beszállítói láncok pedig megszakadtak – magyarázta.

Úgy vélte, ebben a helyzetben az európai termelő vállalatok adóterheinek növelése súlyos problémákat okozna, főleg úgy, hogy egyedül Európában kerülne sor a globális minimumadó bevezetésére. Ezzel az európai vállalatok súlyos versenyhátrányba kerülnének a világ más kontinensein működő vetélytársaikkal szemben – mutatott rá.

Szijjártó Péter szerint „persze mindenki közül Közép-Európa járna leginkább pórul”: a fegyelmezett költségvetési politikáknak köszönhetően itt a legalacsonyabbak a munkát és a vállalkozásokat terhelő adók, amelyeknek drasztikus emelésére kerülne sor a globális minimumadó bevezetésével.

Kiemelte: a magyar gazdaság sikerének alapja, hogy az elmúlt években folyamatosan tudták csökkenteni az adókat, ezért az adóemelés káros lenne és munkahelyeket veszélyeztetne.

Hangsúlyozta: „ilyen javaslatot támogatni mi nem tudunk”. Mindezeket határozottan fogja képviselni „kiváló barátom, Varga Mihály miniszter úr, az EU-s pénzügyminiszterek holnapi ülésén” – fogalmazott.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Matalin Dóra - Hamvay Péter 2025. május. 02. 19:30

Mitől lesz finom a főzelék, milyen vendégektől borul ki Sárközi Ákos, és van-e itthon jó és olcsó alapanyag?

Mit értenek sokan félre a gluténmentességben? Hogyan lehet kikeveredni a főzeléktraumákból? Melyik alapanyagokat utálják legjobban a magyarok? Szuvidáljunk, vagy kövessük nagyanyáink módszereit? És miért nem szabad soha válaszolni Sárközi Ákos kérdéseire az éttermében? A Michelin-csillagos séf, Szatmári Ferenc gasztroblogger és Horváth Judit gasztroíró, receptfejlesztő volt a HVG Címlapsztori vendége.