Gazdaság Lengyel Miklós 2022. május. 26. 13:36

A világ legnagyobb cukortermelője korlátozza az exportot

Indiában erről néhány nappal az után döntött a kormány, hogy a búza kivitelét is engedélyhez kötötték.

Tízmillió tonnában maximálta a cukorexportot India a főszezonban. Ez azt jelenti, hogy az indiai cukor eladóinak speciális engedélyre lesz szükségük június 1. és október 31. között ahhoz, hogy kivihessék az országból az alapanyagot.

Az indiai cukortermelők ki akarták használni a konjunktúrát, és már 9 millió tonnára kötöttek export szerződéseket. Tavaly India 7 millió tonna cukrot exportált.

Narendra Modi kormánya azzal indokolta a korlátozásról szóló, hogy vigyáznia kell az ország cukorkészleteire. Valójában az inflációtól félnek a világ második legnépesebb országában – mutat rá a CNN tudósítója. Nyolcéves csúcson az infláció Indiában: 7,8%.

A Világbank arra figyelmeztetett, hogy egészen 2024-ig eltarthat az alapvető élelmiszerek árának az emelkedése. Idén 22,9%-os áremelkedés várható a globális piacon, ahol a búza ára 40%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

Mindenki a saját piacát védi

A döntés felbolygathatja a világpiacot, hiszen Brazília után India a második legnagyobb exportőr. Ráadásul nem ez az első hasonló döntés: Oroszország Ukrajna elleni agressziója a gabonapiacon okoz óriási hiányt és áremelkedést, India ezért korlátozta búza exportját is.

India a hőhullámra hivatkozva korlátozta a búza exportját. Ez megnöveli a hiányt, amelyet az orosz és az ukrán export kiesése jelent. India a világ második legnagyobb búzatermesztője, de az export nem olyan jelentős, mint Oroszország és Ukrajna esetében: a két háborúskodó ország a világexport 30%-át adta búzából az utolsó békeévben.

Malajzia kormánya a baromfiexportot korlátozta mondván "számunkra az első a saját népünk".

Az IMF vezetője Davosban azt javasolta, hogy a kormányok nyújtsanak támogatást a szegényebb néprétegeknek, hogy meg tudják vásárolni az alapvető élelmiszereket.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?