Gazdaság hvg.hu 2021. október. 25. 05:14

A GKI szerint két éve nem láttuk ennyire pozitívan a jövőt

A cégek szerint munkaerőhiány van, az emberek mégis jobban félnek attól, hogy elveszítik a munkájukat.

Októberben négy hónapos stagnálás után új lendületet vett a GKI konjunktúraindexének emelkedése, és kétéves csúcsára került. A GKI-nak az EU támogatásával készített felmérése szerint az üzleti várakozások 2019 májusában voltak utoljára ilyen kedvezőek.

A vállalkozások közül az építőipar kivételével nőtt az optimizmus, az ipar is korrigálta a szeptemberi visszaesést. Az építőiparnál épp fordított a helyzet: ott a szeptemberi jelentős javulás után romlottak a kilátások. Az építőipar fő növekedési korlátja a munkaerőhiány, emellett a magasépítők számára az anyag- és kapacitáshiány, a mélyépítők számára a kereslethiány okoz jelentős gondot – jegyzi meg a GKI.

A kereskedelmi bizalmi index szeptember után októberben is kissé nőtt, s valamivel kedvezőbb a járvány előtti szintnél. Különösen a rendelésállomány megítélése javult. A szolgáltatói bizalmi index októberben ismét emelkedett.

A foglalkoztatási hajlandóság összességében nem változott, az ebből a szempontból amúgy is legoptimistább iparban viszont erősödött. Továbbra is minden ágazatban érezhetően több a létszám bővítését, mint a csökkentését tervező cég, ehhez képest a lakosság munkanélküliségtől való félelme kissé erősödött. Az áremelési törekvés az iparban és a szolgáltató cégek körében enyhült, a kereskedelmi és építőipari cégek körében erősödött. Erősödött a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság jövőjének megítélése októberben romlott, különösen az építőiparban és a kereskedelemben.

A GKI fogyasztói bizalmi index háromhavi csökkenés után októberben jelentősen, júniusi szintje közelébe emelkedett. Szeptemberhez képest különösen sokat javult a lakosság saját pénzügyi helyzetéről és a nagyértékű fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségéről alkotott véleménye. Az előbbi legutóbb 2019 végén volt a mostaninál kedvezőbb. Az emberek saját jövőbeli megtakarítási képességüket már hatodik hónapja egyre kedvezőbbnek érzik.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.