Gazdaság Lengyel Miklós 2021. április. 29. 18:17

Hatmilliárd eurót vártak a befektetők a Szuperligától

Mindent kiszámoltak – kivéve a szurkolók és a játékosok reagálását – írta a Der Spiegel.

Az Európai Szuperliga megbukott, de a csatának még nincsen vége: a futball jövője továbbra is bizonytalan, mert a nagy klubok vezérei már régóta gondolkodnak azon, miképp lehetne megszerezni a globális futballjövedelmek oroszlánrészét. A Der Spiegel talált egy 2018-as dokumentumot, melyben Florentino Perez, a Real Madrid tulajdonosa – aki nem mellesleg építési vállalkozó – már összehozott egy Európai Szuper Ligát, amelyben 11 elit csapat vett volna részt. Ennek a korszerűsített változatával állt azután elő a Real Madrid vezére idén tavasszal.

167 oldalas keretszerződést írtak alá az elitklubok, melyek megalakították a Szuperligát, ebben már az új székhelyet is kijelölték – természetesen Madridban. A szervezők tisztában voltak azzal, hogy felzúdulás várható, csak annak méreteit becsülték alá. A közvélemény rokonszenvét úgy akarták megnyerni, hogy a televíziós közvetítések 8%-át, vagyis mintegy 400 millió eurót jótékony célra irányozták elő. Ebből jött volna létre egy nagy szolidaritási alap, illetve az amatőr futball támogatási kerete.

Egyben 23 éves szerződést akartak kötni a JP Morgan Chase-zel. 3,525 milliárd euróval szállt volna be az amerikai óriás a Szuperliga finanszírozásába. Minden évben 264 millió euró ütötte volna a JP Morgan Chase markát, és ebben már a kamat is benne van – jegyzi meg a Der Spiegel. Összességében az amerikai óriásbank 6,1 milliárd euróhoz jutott volna.

700 millió euró minden szezonban: ennyit tervezett Florentino Perez az elitkluboknak. Persze minden szentnek maga felé hajlik a keze: a szerződés szerint a két spanyol klub, a Real Madrid és a Barcelona még 30 millió eurót kapott volna az első két évben.

Mindezt miből? A várható hatalmas televíziós jogdíjakból.

Máson is nyerészkedtek volna: a marketing szervezése luxemburgi adóparadicsomban indult volna meg. Ezt a luxemburgi céget azután egy másik hasonló vállalkozáson keresztül felvásárolta volna egy holland alapítvány. Ide futottak volna be a nagy televíziós pénzek. "Szükség van arra, hogy egyetlen központból fizessük a csapatokat" – erősítették meg a Der Spiegelnek a Szuperliga szervezői.

Jogi háború az UEFA és a FIFA ellen

Florentino Perez, a Real Madrid tulajdonosa tisztában volt azzal, hogy a nemzetközi labdarúgó-szervezetek szembeszállnak a Szuperligával. Ezért ügyvédek hadseregét szerződtette a várható jogviták megoldására. Aleksander Ceferin, az UEFA főnöke nem is fogta nagyon vissza magát: a liga szervezőit "kígyóknak" és "hazudozóknak" nevezte.

Fellázadtak azonban az elit klubok játékosai és edzői is. Jürgen Klopp, a Liverpool német edzője volt az első, aki szembeszállt a Szuperligával. Elmondta, hogy sem őt, sem a játékosokat nem kérdezte meg senki. Csatlakozott hozzá Pep Guardiola, a Manchester City spanyol edzője is. José Mourinho, a Tottenham edzője emiatt távozott a klubjából. A londoni Arsenal ünnepélyesen bocsánatot kért a stadion előtt tüntető szurkolóktól. És miután a hat angol csapat kihátrált, a Szuperliga össze is omlott.

A JP Morgan Chase-t leminősítette a Standard Ethics, amely a bankokat abból a szempontból figyeli, hogy mennyire tartják be az etikai normákat. Jamie Dimon, a bank vezére az éves közgyűlésen még azt mondta, hogy a jó hírnév a legfontosabb egy pénzintézet számára. Épp ezért a JP Morgan Chase bocsánatot kért minden érintett féltől. Mindez lehet, hogy kevés lesz a bank befektetőinek, mert az Ethic Standards megállapította: a bank és a klubok nem tartották be azokat a fenntarthatósági normákat, amelyeket az ENSZ és az OECD elvár – írja a Der Spiegel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()