Gazdaság hvg.hu 2021. április. 08. 10:58

Júliustól az EU-n kívülről rendelt filléres dolgokra is áfát kell fizetni

A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a változására.

Július 1-jével megszűnik a 22 eurós értékhatár alatti, az Európai Unión kívülről rendelt áruk áfamentessége – közölte a Magyar Posta Zrt. és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A változás uniós szintű, és azért vezették be, mert

az eddigi szabályozás jogosulatlan előnyhöz jutatta az EU-n kívüli kereskedőket, miközben egyre bővült az e-kereskedelem.

Az olcsó internetes rendelések áfamentessége jelentős bevételkiesést jelentett az uniós országok költségvetésének is.

A jelenleg még érvényes szabályozás szerint az Európai Unión kívülről érkező áruk 22 eurós, nagyjából 7900 forintos összeghatárig vám- és áfamentesek. A 22 és 150 euró közöttiek már csak vámmentesek, de áfát kell fizetni utánuk. Júliustól viszont bármilyen apróságot is vesz valaki az interneten, ha nem uniós országban adják fel, meg kell fizetni utána a 27 százalékos áfát.

Az uniós áfairányelv változása a Magyar Posta Zrt.-re is terhet ró, júliustól ugyanis válogatás nélkül vámeljárás alá kell vonniuk minden olyan csomagot, amelyben árut sejtenek. A vállalat azt írta:

ez a változás akár százszorosára is növelheti a napi vámeljárások számát a Nemzetközi Posta Kicserélő Központban.

Éppen ezért automatikus vámeljárással készülnek a jogszabályváltozásra.

A tervek szerint a vámügynöki szolgáltatás díja is termékértékhez igazítottan sávos lesz. Ez jelenleg egységesen 3500 forint, amennyiben a postát bízzuk meg a vámkezeléssel. Ha nem, akkor 1000 forintot kérnek a közreműködésért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Kovács Bálint 2021. április. 20. 20:00

Nick Cave többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Egyszer csak minden reklám nélkül megjelent Nick Cave új lemeze, a teljes egészében a karantén alatt írt és felvett Carnage. Az énekes talán már sosem lesz ugyanolyan, mint az őt ért tragédia előtt, de az új album már olyan, mint a fény az alagút végén.