Gazdaság Gyükeri Mercédesz 2021. március. 29. 17:01

Korszakos zseni vagy a politikusokat mozgató oligarcha? – Így tört előre a most Alaszkában elhunyt Petr Kellner

Gyükeri Mercédesz
Szerzőnk Gyükeri Mercédesz

Tragikus véget vetett egy alaszkai helikopterbaleset az egyik leggazdagabb közép-európai üzletember, a Telenorban, a Mallban és a Barionban is tulajdonos életének és karrierjének. Petr Kellnert sokan az amerikai álom megtestesülésének tartották hazájában, Csehországban, ám politikai nézetei sokakat aggodalommal töltöttek el.

A Tordrillo-hegylánc elképesztő szépsége ellenére nem a legkedveltebb síterep Alaszkában: meredek, lavinaveszélyes terepei miatt inkább a milliomos extrémsportolók paradicsoma ez a hely. A kaland része az is, hogy egyes pályákat csak helikopterrel lehet elérni – egy ilyen helisí útnak esett áldozatul szombaton a pilóta és két helyi idegenvezető mellett két cseh állampolgár: az alaszkai hatóságok híre szerint az 50 éves Benjamin Larochaix és a nála hat évvel idősebb Petr Kellner. A hírek szerint Kellner gyakori vendég volt a hegység luxusüdülőhelyén, a Tordrillo Mountain Lodge-ban. Innen nem messze, a turisták által is kedvelt Knik gleccsernél szenvedett balesetet a Kellnerék helikoptere – egyelőre ismeretlen okból. 

Egy alaszkai helikopterbalesetben meghalt Csehország leggazdagabb embere

A leggazdagabb csehet gyanúsítják azzal, hogy ő áll Kína imázsát javító propaganda kampány mögött. Szakértők szerint a lépések jól mutatják, hogy Kína milyen agresszív módon igyekszik befolyásolni a posztszocialista országok politikáját.

Petr Kellner síelés és Alaszka iránti szenvedélyéről épp úgy nem sokat sejtett a közvélemény, mint bármi másról magánéletével kapcsolatban – róla egyetlen dolgot tudott mindenki: a cseh sajtó által 293 milliárd koronára becsült, jelenlegi árfolyamon 4000 milliárd forintot meghaladó vagyonával Közép-Európa egyik leggazdagabb embere volt. A Forbes (amely ennél valamivel többre, 17,5 milliárd dollárra tette vagyonát) a világ leggazdagabb embereit felsoroló 2020-as listáján ez a 68. helyre volt elég.

Összehasonlításképp: a Magyarország legvagyonosabbjának tartott Mészáros Lőrinc vagyona a Forbes magyarországi kiadásának számítása alapján nagyjából 500 milliárd forintot tesz ki. Így már érthető az is, hogy Kellner könnyűszerrel vitt el egy gigaüzletet a felcsúti üzletember orra elől: 2018-ban ő vásárolta meg a Telenor mobilszolgáltató kelet-közép-európai érdekeltségeit akkori hírek szerint 2,8 milliárd euróért – ez a vételár akkori árfolyamon is 872 milliárd forintot tett ki, ami Mészáros becsült vagyonának épp a háromszorosa volt.

2020. augusztus 23-án készült kép Petr Kellner cseh üzletemberről, a PPF pénzügyi befektető alapítójáról és többségi tulajdonosáról Prágában

Persze a felcsúti milliárdos még épphogy az iparengedélyét kiválthatta, amikor Kellner már egy nagyon komoly húzással megalapozta vagyonát. A huszonhetedik évében járt, amikor első munkahelyén (egy irodai termékeket forgalmazó cégnél) megismert kollégájával, Milan Vinklerrel egy befektetési társaságot alapítottak, amely a teplicei üveggyárral karöltve kezdte el felvásárolni a rendszerváltást követő privatizáció idején kiadott vagyonjegyeket. A cseheknél a polgárok kaphattak ilyen kuponokat, ezekből pedig vagy részvényeket vásároltak a korábban állami kézben levő szocialista vállalatokban, vagy eladták befektetőknek.

Bármi is volt a szándéka az akkori döntéshozóknak, tény, hogy a kuponok háromnegyede az akkor alakuló több száz befektetési társaságnál összpontosult, amelyek közül az egyik épp a Kellner és üzlettársa által alapított teplicei PPF (Első Privatizációs Alap) volt. A PPF a legnagyobb cseh biztosító 20 százalékát is megszerezte, a Ceska pojistovna pedig kitűnő üzletnek bizonyult. A profitból az ekkor már önálló Kellner mindent megvett, amiben a siker lehetőségét meglátta. Volt, ami működött, volt, ami nem, összességében azért gyorsan gyűlt a vagyon a PPF kasszájában. 

Pénzért bármit, bárkivel, a Telenor cseh vevője nem finnyás

Az már egészen biztos, hogy megváltozik a Telenor neve, de sok kérdés áll még nyitva. Mi lesz a díjcsomagokkal? Mire számíthatnak az ügyfelek? És lehet-e még ebből Telenorbán? Igyekeztünk végiggondolni az ügyfelek mindennapjait érintő legfontosabb kérdéseket.

„Kellner az 1989 utáni korszakot szimbolizálja, és nem csak a gazdaságban, hanem a politikában és a társadalomban egyaránt. A kilencvenes évek elejére jellemző vadkapitalizmus jelképe, egyesek szemében a gyors sikert elérő üzletemberé, mások a szabadpiac sikerét látják benne, az amerikai álomban szereplő self-made man egyfajta cseh megtestülését” – mondta el a hvg.hu-nak Jan Novotný, a cseh E15 napilap főszerkesztő-helyettese.

A kilencvenes évek második felére aztán megszületett az igazi nagy dobást hozó ötlet is a self-made man fejében: Kellner 1997-ben alapította meg a Home Creditet, amely bankon kívül biztosít kis összegű kölcsönöket magánszemélyeknek. A cég ma már a világ tíz országában van jelen, közte a volt szovjet tagköztársaságokban és olyan ázsiai óriáspiacokra is betört, mint Kína vagy a Fülöp-szigetek. Ezzel a világ legnagyobb ilyen szolgáltatásokat nyújtó vállalataként jegyzik.

Miközben a PPF – immár a befektetéseket összefogó holdingcégként – Hollandiába költözött, Kellner egyre több szektorban kereste és találta meg a számítását: a pénzügyi és biztosítási szektoron túl az ingatlanban, a távközlésben, a kereskedelemben is sikert ért el. Magyarországon a Telenoron túl a Mall online kereskedelmi platform tulajdonosaként, illetve a Barion pénzügyi szolgáltató befektetőjeként ismert. Utóbbi két cég innovatív megoldásai is jellemzőek a PPF-re, amely a világ három kontinensén van jelen, és amelynek több mint 99 százaléka volt mostanáig Kellner kezében.

Az üzletember a nemzetközi terjeszkedésen (és cégének nyilván adóoptimalizálási célzattal Hollandiába költöztetésén) túl mindig is fontosnak tartotta cseh gyökereit. A remek stratégiai érzéke mellett ez is segíthette abban, hogy rendkívül sikeresen vette az akadályokat a még kelet-európaiként is igen nehéz terepnek számító orosz és kínai üzleti és politikai környezetben, és erre buzdította a prágai politikai elitet is.

„Az elmúlt években számos kritika érte az Európa-párti politikusok és aktivisták részéről az orosz és kínai üzletei miatt, és azért, mert a cseh külpolitikát is befolyásolta a Pekinggel fenntartott kapcsolat erősítése érdekében” – fogalmazott a hvg.hu-nak Jan Novotný, aki emlékeztetett arra is, hogy Kellner komoly szerepet játszott Milos Zelman államfő Kína-barát politikájának kialakulásában. Ennek az iránynak voltak még magyar szemmel is figyelemreméltó megnyilvánulásai: Zeman egyedüli külföldi vezetőként vett részt 2015-ben a II. világháború végének évfordulójára rendezett katonai parádén, egy másik útra pedig Kellner magánrepülőjét használta – ezt azzal indokolta, hogy így gyorsabban meg tudta tenni az utat.

Visszatérve a leggazdagabb magyar és a leggazdagabb cseh közötti párhuzamra: mindez természetesen nem azt jelenti, hogy Kellner az állami megbízásokon hízott, ám sikerének fontos eleme volt, hogy több vezetővel is jó kapcsolatokat ápolt. Mint Novotný kiemelte: Kellner az egyik legismertebb szövetségese volt Vaclav Klausnak, aki a rendszerváltás idején (1989 decemberétől 1992 júliusáig) az akkor még egységes Csehszlovákia pénzügyminisztere, 1993-tól 1997 végéig Csehország miniszterelnöke, majd 2003-tól 2013-ig köztársasági elnöke volt. Tisztelete jeléül Kellner az államfői székből távozó Klausnak egy a leköszönő amerikai elnökök könyvtárához hasonló intézetet adományozott, amelynek a finanszírozását is maga vállalta fel.

„Klaus számára Kellner annak bizonyítéka volt, hogy a kilencvenes évekbeli gazdasági reformjai működtek és hozzájárultak a cseh tőkésosztály kialakulásához. Kellner számára Klaus az általa tisztelt cseh neoliberális gondolkodást és hagyományosa konzervatív politikát testesítette meg vezetőként” – magyarázta Novotny. A PPF csoport 2018-ról szóló éves jelentésének előszavában, fűzte hozzá az újságíró, Kellner maga is hitet tett a klausi filozófia mellett: „Az én generációm számára a szabadság, a szorgalom, a vállalkozói szellem és a hagyománytisztelet alapvető értékek, amelyek meghatározzák véleményünket és hozzáállásunkat. Ezek azok az értékek, amelyek hozzásegítettek üzletünk megteremtéséhez és ahhoz, hogy világszerte alapítsunk cégeket. Ma azonban a nyugati, de különösen az európai társadalmat is egyre jobban megingatja az egyéni érdekeket, az emberek közötti egyenlőséget hirdető ideológia és a hagyományos értékek relativizálása.” Kellner pedig ígéretet tett arra a PPF nevében, hogy – bár politizálni nem fog – hozzásegíti a társadalmat a tradicionális értékek erősítéséhez. A cseh közvélemény szerint a haszonszerzés lehetősége mellett ez mozgatta utolsó nagy üzletét, a szintén a rendszerváltás idejéből gyökerező Central European Media Enterprise (CME) megvásárlását is. A régió egyik legnagyobb, öt országban jelen levő – korábban Magyarországon is aktív – médiavállalkozásának felvásárlását félve nézték ott, ahol maga Andrej Babis miniszterelnök – mellesleg a második a leggazdagabb csehek listáján – is egy médiabirodalom tulajdonosa.

A CME esetleges irányváltása most épp annyira bizonytalan, mint általában a PPF jövője. Kellner aktív és viszonylag fiatal vezető volt, aki nem csak a részvények többségét, de az irányítást is a kezében tartotta a cégnél. Családjáról sem sokat tudni, felesége és négy gyereke gyászolja, közülük Anna Kellner díjugratóként vált ismertté, ám azt is tudni róla, hogy állítólag harmadik leggazdagabb cseh, a Sparta Prahát is tulajdonló Daniel Křetínský barátnője. Neki talán lesznek ötletei.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról