Gazdaság MTI / hvg.hu 2021. február. 26. 22:25

A németek még nem mondtak le a 2032-es olimpiarendezésről

A NOB Brisbane-nek adná az eseményt, amelynek megrendezése iránt többek között Észak-Rajna-Vesztfália és Budapest is érdeklődik.

Észak-Rajna-Vesztfália nem adja fel a pályázati terveit a 2032-es nyári olimpia megrendezésére, de a 2036-os játékokat is célba veszi. „Folytatni fogjuk a harcot. A városok támogatásával továbbra is rendelkezünk” – jelentette ki Armin Laschet, a tartomány miniszterelnöke azután, hogy tárgyalt az érintett települések polgármestereivel.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán azt közölte, hogy Brisbane-t részesíti előnyben a 2032-es nyári olimpia megrendezésére, és ezért „célzott párbeszédet” kezdeményez az ausztrál várossal. Ez azt jelenti, hogy a többi érdeklődőnek jelentősen csökkentek az esélyei. Ugyanakkor Laschet úgy véli, ezzel a bejelentéssel a NOB nem zárta ki a többi jelentkezőt a versenyből, bár úgy véli, hogy nem sok értelme van annak, ami a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban e témában zajlik.

A régió ezzel együtt készül arra, hogy ha a 2032-es pályázattal nem jár sikerrel, a 2036-os olimpiáért száll versenybe. „A 30-as évek játékaira készülünk, ez lehet a 2032-es, de lehet a 2036-os is” – tette hozzá.

Christophe Dubi, a NOB olimpiai játékokért felelős igazgatója ugyanakkor máris üdvözölte a németországi régió 2036-os olimpiára vonatkozó terveit.

Ahogy megírtuk, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is „meglepetésként értesült” arról, hogy a NOB a brisbane-i rendezést preferálja. A MOB csütörtökön úgy reagált a hvg.hu-nak a szerdai hírre: „semmi sem mutatott arra eddig, hogy a NOB előrehaladott tárgyalásokat folytat az ausztrálokkal”.

Meglepte a MOB-ot, hogy az ausztráloknak adnák a 2032-es olimpiát

Foglalkoztatja a Magyar Olimpiai Bizottságot a 2032-es olimpiai pályázat, testület is létrejött a kérdés vizsgálatára. Úgy tűnik azonban, hogy Ausztrália előz.

Mint írták, ahogy jelenleg a rendezés odaítélésének „folyamata sem egyértelmű, úgy a bejelentés valódi súlyát is nehéz pontosan megítélni. Várjuk a további fejleményeket, miközben a kezdeti lépéseinket folytatva kívánunk tovább haladni a megkezdett úton, amely a jövőben egy budapesti olimpia megrendezéséhez vezet”.

A 2032-es játékok megrendezése iránt többek között Katar, Újdelhi, Jakarta, Isztambul, Szentpétervár, valamint két kínai város, Csengtu és Csungking is érdeklődik.

A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott nyári olimpiának Tokió ad otthont, a 2024-es játékokat Párizsban, a 2028-ast pedig Los Angelesben rendezik. Ausztrália eddig két nyári olimpiát rendezhetett: 1956-ban Melbourne, 2000-ben pedig Sydney volt a helyszín.

150 nappal a rajt előtt: a koronavírus átírta az olimpia szabálykönyvét, de még így is sok a kérdőjel

Még mindig nem lehet biztosra venni, de minden valószínűség szerint megtartják a tokiói olimpiát. Az országban zajlik a koronavírus-járvány harmadik hulláma, a japánok túlnyomó többsége a játékok elhalasztása vagy törlése mellett van, és az ottani cégek fele is ezt szorgalmazza. Az utazási lehetőségekhez, az ott-tartózkodáshoz és a biztonsághoz kapcsolódó feszítő kérdésekre egyelőre nincsenek pontos válaszok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Csatlós Hanna 2021. április. 17. 20:00

A „3000 éve elveszett egyiptomi aranyváros” minden volt, csak nem elveszett és nem arany

Különösen jó állapotban tárták fel egyiptomi régészek a körülbelül 3400 évvel ezelőtt létezett város, Aton romjait Luxornál. Vajon kik laktak a házakban, és miért halt ki évezredekkel ezelőtt a település? Miért csak most bukkantak rá a kutatók és ezzel megtalálták-e az egyiptomi Pompejit vagy az afrikai Eldorádót? Bács Tamást, az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vezetőjét kérdeztük, aki több mint 20 éve maga is ásatásokat vezet a régióban.