Gazdaság hvg.hu 2021. február. 25. 19:17

Szijjártó: Fordulunk kettőt-hármat, és azt látjuk, hogy egész Európa Kínából vásárol

A külügyminiszter szerint amíg naponta 100-150 ember meghal, és 15 milliárd forintba kerülnek a gazdaságnak a korlátozások, addig senki se mondja meg, hogy honnan legyen vakcina. A külpolitika pedig amúgy sem óvoda, hogy fejsimogatásért dolgozzanak a nagykövetek és főkonzulok.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Új világ alakul, amelyben újraalakulnak az erőviszonyok és a kapcsolatrendszerek, politikai és gazdasági verseny van – tájékoztatta Szijjártó Péter külgazdasági miniszter Magyarország nagyköveteit és főkonzuljait csütörtökön, a nagyköveti értekezleten. A miniszter beszédében két versenyt nevezett meg:

  • globális verseny folyik az oltásokért
  • és a gazdasági kapacitások újraelosztásáért.

Miután leszögezte, hogy ez határozza meg a következő év magyar külpolitikáját, Szijjártó Kínáról és a keleti nyitásról kezdett beszélni. Mint kifejtette, szerinte ugyanaz történik most is, mint tavasszal: először rossznak és gyenge minőségűnek nevezik a kínai termékeket, majd

fordulunk kettőt-hármat és azt látjuk, hogy egész Európa Kínából vásárolt maszkokat, lélegeztetőgépeket és az orvosok, nővérek megvédéséhez szükséges védőruházatot.

A miniszter szerint aki először állt be a sorba, az nem kap majd bocsánatkérést, "de nem is ezt várjuk". Szijjártó arról is beszélt, hogy amikor nyilvánossá vált, hogy a Sinopharm vakcináiért tárgyal a pekingi magyar nagyvkövet, akkor még aznap 14 ország nagykövete hívta őt fel, hogy a megfelelő telefonszámot elkérje. Ugyanezt korábban az orosz vakcináról is elmondta a miniszter. A telefonáló nagykövetek országait most sem nevesítette, csak azt tette hozzá:

Ennyit a képmutatásról, és ennyit a kritikák megágyazottságáról..

Szijjártó úgy véli, hogy a magyar kormányt a keleti nyitás politikája miatt érő kritikák elsőszámú oka, hogy akik régebb óta jelen vannak keleten, azok nem akarnak vetélytársat. Szerinte most is ez van – a konkrétumokat pedig ezúttal is kerülte a miniszter. Majd pedig egy újabb politikai magyarázatot adott a Sinopharm vakcinájával kapcsolatos bizalmatlanságra, amikor kijelentete:

mindaddig, amíg lehet minket támadni a keleti beszerzések miatt, addig el lehet odázni a válaszadást arra a kérdésre, hogy hogyan lehet az, hogy az Európai Unió ilyen lassan, a vártnál kevesebbet és a vártnál lassabban tud oltóanyagot beszerezni.

A miniszter ezután a nemzeti érdek definiálására tért át. Mint mondta, nemzeti érdek megvédeni a magyar emberek egészségét és nemzeti érdek a munkahelyvédelem. Majd kijelentete:

amíg naponta meghal 100-150 ember, és amíg naponta olyan 15 milliárd forintnyi vesztesége származik a magyar gazdaságnak a korlátozó intézkedésekből, addig senki ne mondja meg, hogy honnan vegyünk, vagy honnan ne vegyünk oltóanyagot.

A nagyköveteket és főkonzulokat ezután arra kérte, hogy "ezzel a hozzáállással" közelítsenek a kérdéshez. A gazdaságmentés témájánál elidőzve ezután Szijjártó sikernek nevezte, hogy a kormány nem szociális alapon osztja a támogatást a rászorulóknak, és leszögezte, hogy ezt kell folytatni. Majd azt mondta közönségének:

kérlek benneteket, hogy a beruházásösztönzés és a magyar vállalatok exporttámogatása terén folytatott tevékenységetek legyen a fókuszban a következő hetekben és hónapokban.

A magyar külpolitika a kölcsönös tiszteleten alapszik – folytatta Szijjártó –, nem azért vannak a nagykövetek, hogy "beleokoskodjanak" abba, ami máshol történik. Kivétel csak az, ha a magyar érdekek sérülnek, ugyanis

Senkitől nem fogadjuk el, hogy megvédjen minket magunktól.

Mielőtt megköszönte volna a nagykövetek és főkonzulok tavalyi kemény munkáját, a miniszter még arra intette őket: "a külpolitika nem óvoda", illetve

Csak azért, hogy babusgatást, meg fejsimogatást kapjunk, nem fogunk álláspontot változtatni.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Csatlós Hanna 2021. április. 17. 20:00

A „3000 éve elveszett egyiptomi aranyváros” minden volt, csak nem elveszett és nem arany

Különösen jó állapotban tárták fel egyiptomi régészek a körülbelül 3400 évvel ezelőtt létezett város, Aton romjait Luxornál. Vajon kik laktak a házakban, és miért halt ki évezredekkel ezelőtt a település? Miért csak most bukkantak rá a kutatók és ezzel megtalálták-e az egyiptomi Pompejit vagy az afrikai Eldorádót? Bács Tamást, az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vezetőjét kérdeztük, aki több mint 20 éve maga is ásatásokat vezet a régióban.