Gazdaság hvg.hu 2021. február. 23. 13:11

75 ezer forinttal alacsonyabb a mediánbér az átlagnál

Ritkán teszik közzé, hogy mennyi a mediánbér, most azonban az LMP társelnöke kikérte az adatokat.

Bruttó 292 320 forint volt a mediánbér 2019-ben Magyarországon – válaszolta a Központi Statisztikai Hivatal Schmuck Erzsébet közérdekű adatigénylésére. Az LMP társelnöke azért kérte ki az adatot, mert a KSH az átlagbért szokta közzétenni, azt pedig eddig csak becsülni lehetett, hogy mennyivel alacsonyabb ennél a mediánbér (vagyis az az érték, amelynél az ország fele többet, fele kevesebbet keres).

2019 óta ugyan tovább nőtt az átlagkereset, tehát minden bizonnyal a medián is, az azonban így is

jó kiindulási alap a számoláshoz, hogy abban az évben a medián 75 ezer forinttal volt kevesebb, mint az átlag.

Ezek bruttó értékek, a nettó átlagkereset a kedvezményeket is figyelembe véve 2019-ben 115 ezer forinttal volt alacsonyabb a bruttónál.

Azt is fontos hozzátenni, hogy a KSH a kereseti statisztikáiban az 5 főnél többet foglalkoztató cégek és az állami vállalatok teljes állású dolgozóinak bérét veszi számításba. Vagyis a jellemzően rosszabbul fizető mikrovállalkozások sem számítanak, ahogy az is kiesik a statisztikából, akit a járvány alatt részmunkaidőre küldtek.

❗️75 ezer forinttal volt kevesebb a mediánbér az átlagbérnél 2019-ben❗ ����️‍♂️Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke...

Közzétette: LMP - Magyarország Zöld Pártja – 2021. február 22., hétfő

Korábban már bemutattuk, hogy ha nem az átlagokkal, hanem a mediánértékekkel számolunk, akkor milyen az elképzelt „középső magyar”.

Nem sportol, kevés pénzből él, bámulja a tévét: bemutatjuk a magyart a sor közepéről

Ön is dühöngött már, amikor elolvasta, hogy 300 ezer forint az átlagfizetés? A számok mögé néztünk, és megpróbáltuk bemutatni, milyen lenne az az ember, akinél az ország fele jobban, a másik fele pedig rosszabbul él.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról