Gazdaság hvg.hu 2020. november. 24. 13:14

Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért

Kevesebb személyes találkozást és gyorsabb ügyintézést szeretne a gazdaságvédelmi operatív törzs elérni, ehhez pedig egy olyan javaslatot tettek, amelyet fél éve megígért a kormány, valamint öt olyat, amely a digitalizáció terjedésével a járványtól függetlenül is időszerűvé vált már.

Varga Mihály hétfőn azt ígérte, hogy a gazdaságvédelmi operatív törzs keddi ülése után jelenti be az újabb gazdasági döntéseket. Akkor még csak annyit mondott el a pénzügyminiszter a részletekről, hogy ezek egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá teszik majd a pénzügyek intézését.

Kedden kora délután a pénzügyminiszter a Facebookon jelentette be a hatpontos javaslatcsomagot. Az intézkedések a következők:

  • Ahol elektronikus pénztárgép működik, lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is,
  • az elektronikus banki ügyintézést kiterjesztik,
  • a földhivatali ügyintézésben is több iratot benyújthatunk elektronikusan,
  • díjmentessé válhat széles körben az ingatlanok értékbecslése is, ezt egy erre létrehozott adatbázis alapján végzik el a bankok,
  • az ingatlanügyekben a közjegyzői közreműködést is felgyorsítják és egyszerűsítik,
  • a bankszámláknál pedig bevezetik a digitális dokumentumkezelést.

Vagyis a most bejelentett hat pont közül az első olyan, amelyet már áprilisban megígért a kormány, a többi ötre pedig előbb-utóbb amúgy is sor került volna, ahogy terjed a digitalizáció – természetesen ettől még jól jön a járvány visszaszorítása szempontjából is az, hogy csökkentik a személyes ügyintézést.

A bejelentések több ponton is homályosnak tűnhetnek, de a miniszter kétperces videóbejelentkezésében a részletszabályokra nem tért ki, azokra várni kell, amíg rendelet lesz a tervekből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
Nagyítás hvg.hu 2021. január. 24. 20:00

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Becslések szerint a 20. század elején 20–50 millió ember halálát okozta az emberiség írott történelmének második legsúlyosabb járványa, a spanyolnátha. A vírustörzs ugyan különbözik, a mindennapokban mégis nagy volt a hasonlóság a 100 évvel ezelőtti és a mostani mindennapok között. Helytelenül hordott maszkok, karantén és járványkórházak – Nagyítás fotógaléria.