Domány András
Szerzőnk Domány András

Az Alkotmánybíróság alkotmányos követelményként mondta ki ezt.

Egy éveken át húzódott áfaellenőrzési ügy szereplője tett panaszt az Alkotmánybíróságnál (AB), mert egy jogosulatlannak minősített adóvisszaigénylés miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 11 millió forint adóbírságot fizettetett vele, de úgy, hogy a törvény szerinti maximális, meghosszabbított határidőt is túllépte a döntéssel.

A vállalkozó emiatt bírósághoz fordult, ahol először neki adtak igazat, de végül a Kúria azt mondta: a késés csak néhány napos volt, tehát a bírságot nem törölték.

Így került az ügy az Alkotmánybíróság elé, amely a Kúria ítéletét ugyan nem semmisítette meg, de megállapította, hogy a NAV-nak – a hivatalvezető AB-hoz írt levelével ellentétben – joga, sőt kötelessége mérlegelni a körülményeket, így azt is, hogy az ügyfél jogát az észszerű határidőn belüli ügyintézéshez tiszteletben tartotta-e.

Vagyis az AB alkotmányos követelményként kimondta: ha az adóhivatal a saját lépéseit utólag vizsgálva azt állapítja meg, hogy határozatát a törvényi határidőt túllépve, észszerűtlenül hosszú időt követően hozta meg, és emiatt az adózó jelentős sérelmet szenvedett el, akkor e sérelemmel arányos mértékben mérsékelni köteles az adóbírságot, vagy akár mellőzheti is annak kiszabását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.