Hamvay Péter
Szerzőnk Hamvay Péter

Visszaépítik a budapesti épültek háborúban megsemmisült „tetőidomait”. A program első részeként ismét kupolát kap a Műegyetem és az ELTE jogi kara.

A modellprogram első lépéseként három épület díszes tetőidomai épülhetnek újjá, a kormány döntése szerint – számol be róla a Magyar Közlöny. Az egyik a Műegyetem Szent Gellért téri főépületének, a másik az ELTE jogi kara Egyetem téri campusának elpusztult kupolája lesz, a harmadik pedig a Vécsey utca 4  tetőjének díszei.

 

Vécse utca 4.

Utóbbi azért kerülhetett bele a programba, mert a Kossuth térről is látható. A mai Vértanúk terére néző négyemeletes bérházat a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság építette. Az 1901-ben átadott neoreneszánsz és neobarokk elemekben gazdag, historizáló homlokzatú épület terveit Tamás József építész készítette. A bérpalota a háborús harcok során súlyosan megsérült. „A helyreállítások során a korszak historizmus-ellenes légkörében tetődíszeinek jelentős részét, így a Kossuth tér képét is meghatározó, sérült manzárdkupolát is lebontották” – áll a Steindl Imre Program holnapján. A közlönyből az is kiderül, hogy a modellprogram előkészítését és megvalósítását a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. végi. A Wachsler Tamás által vezetett cég végezte a Kossuth tér arculatának át-, pontosabban visszaalakítását.

A program nem ördögtől való, ugyanis Budapest második világháborús ostromakor, majd az 1956-os forradalomban megsérült házakat a pénzhiány, a sürgető idő, és a historizmus stílusának lenézése miatt gyakran díszes tetőzetük, tornyaik nélkül építették újjá. Ugyanakkor a koronavírus-járvány, és a nyomába érkező gazdasági válság talán nem a legjobb időpont ennek az építészeti hibának a meglehetősen költséges kijavítására. A projektre 250 millió forintot szán a kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.