Gazdaság EUrologus 2020. október. 02. 09:55

Nem a magyarokat, csak Orbánt akarja kiéheztetni az Európai Parlament alelnöke

Nagy vihart kavart Magyarországon, hogy Katarina Barley-nak, az Európai Parlament egyik alelnökének olyan kijelentést tulajdonítottak, miszerint pénzügyileg ki akarja éheztetni Magyarországot és Lengyelországot. Kiderült, hogy a kérdéses interjúban ez nem hangzott el, félrefordították a német szociáldemokrata politikus szavait, amiért az érintett újság elnézést is kért.

A német Deutschlandfunk című rádiónak külön oldala van, ahol a saját tévedéseiket kijavítják, mondván, velük is előfordulhat, hogy tévednek, de az átláthatóság nagyon fontos számukra. Itt közölték, hogy a Katarina Barleynek tulajdonított kijelentések nem hangzottak el. Barley valójában nem azt mondta, hogy Magyarországot és Lengyelországot, hanem azt, hogy Orbán Viktort és "haverjait" kell pénzügyileg kiéheztetni, vagyis az uniós pénzektől megfosztani.

A brit–német szociáldemokrata politikus a 24.hu-nak küldte meg a témával kapcsolatos véleményét:

"Az Európai Unió a demokrácia és a jogállam értékein alapszik. Orbán Viktor fideszes kormánya egyre több másik tagállami kormánnyal együtt rendszerszinten ássa alá az Európai Unió alapértékeit. Minden uniós állampolgár érdeke, hogy az uniós források ne azokat a kormányokat gazdagítsák, amelyek nyíltan támadják az alapvető értékeket és közben a haverjaikat juttatják uniós pénzhez"

– írta Katarina Barley. Hozzátette azt is, hogy Orbán Viktor nemcsak az európai adófizetőket, hanem a magyar népet is becsapja, ezért olyan uniós mechanizmusra van szükség, amely működik is. Megerősítette: az Európai Parlament mindenképpen ragaszkodik ehhez.

A téma egy nagyon fontos kérdésre világít rá, ezen múlik ugyanis a következő hétéves költségvetés és az uniós újjáépítési alap sorsa. A magyar miniszterelnök egyértelművé tette, hogy amennyiben ilyen feltételrendszer kerül a jogszabályba, a magyar kormány vétózni fog. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pedig arról beszélt ma nem sokkal éjfél után, az uniós csúcstalálkozó első napját követően, hogy vannak még "kényes témák", amit a következő hetekben rendezni kell.

Katarina Barley el sem hangzott kijelentése nyomán a magyar nemzetközi kormányszóvivő konkrétan lenácizta a német politikust. Azt kérdezte Kovács a Twitteren, hogy a Varsó, Leningrád vagy Sztálingrád kiéheztetésénél megszerzett német tudást szeretné-e felhasználni. A helyreigazítás után Kovács Zoltán egy újabb tweetben hiányolta a bocsánatkérést, szerinte ehelyett inkább az interjú szövegét változtatták meg. "Aggódunk a német sajtószabadság miatt" – üzente a mindig éber kormányszóvivő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról