Gazdaság hvg.hu 2020. szeptember. 30. 05:33

Nyolcszoros a különbség a magyar és a svájci minimálbér között

Térképre tettük, Európában hol, mennyi a minimálbér. Magyarország mögött csak három másik ország, Románia, Bulgária és Lettország maradt le, az összes többi megelőzte. A svájciak most tartottak harmadjára népszavazást az ügyben, és most először mondtak igent a minimális keresetre. Közben jönne az egységes európai minimálbér is, ha meg tudnak róla egyezni a tagállamok.

A Genf várost magában foglaló, azonos nevű kanton lakosai vasárnap népszavazáson hagyták jóvá a legalább 23 frankos, azaz majdnem 7800 forintos óránkénti minimális keresetet a teljes munkaidőben dolgozók számára. Heti 41 órás munkaidővel számolva ez 4086 frankos, azaz 1,386 millió forintos havi fizetést jelent. A szakszervezetek azzal indokolták az összeget, hogy ennél kisebb jövedelemből lehetetlenség emberhez méltó megélhetést garantálni ezen a területen. A választásra jogosultak 58,2 százaléka értett egyet a szakszervezet javaslatával.

Genfben kiemelkedően magasak a megélhetési költségek, részben amiatt, hogy az ENSZ és más nemzetközi szervezetek alkalmazottai adómentesen magas béreket kapnak. Egy tipikus kétszobás lakás havi bérleti díja háromezer frank, az élelmiszerárak a németországinak a duplájára rúgnak, egy csésze kávé pedig négy-öt frankba kerül. A Mercer nemzetközi tanácsadó cég felmérése szerint Genf a világ 9. legköltségesebb városa a külföldieknek. Az átlagbér az országban jelenleg 6500 svájci frank.

A javaslat kidolgozói a svájci Neuchatel kanton rendszerét vették példaként. Ott lépett életbe Svájc történetében elsőként a minimálbér 2017-ben, amit óránként 20 frankban állapítottak meg. Országos szinten tehát nincs meghatározott minimálbér Svájcban.

Érdekesség, hogy a szavazók korábban már kétszer is elutasították egy nemzeti szintű bérminimum bevezetésének lehetőségét: először 2011-ben, majd 2014-ben mondtak nemet egy helyi szinten érvényes minimálbérre. Most a koronavírus miatt változott meg az emberek véleménye, a járvány több szakmát is veszélyeztet Svájcban.

Magyarország sereghajtó

A svájci kiemelkedően magas összeg, de megnéztük és térképre tettük, hogy más európai országokban hogyan alakul a minimálbér.

Az Európai Bizottság adatai azt mutatják, hogy Luxemburg, Írország, Hollandia és Belgium jár elöl, a sor végén pedig Románia, Lettország és Bulgária kullog. Magyarországnak sincs oka az örömre: a magyar minimálbér havi 487 euró, azaz valamivel több mint 160 ezer forint. Ha a visegrádi országokat vesszük, Csehország, Szlovákia és Lengyelország is megelőzi Magyarországot az Eurostat adatai szerint.

A világon eddig egyébként Ausztráliában volt a legmagasabb az órabérminimum: a 19,84 ausztrál dollár 13,15 svájci franknak felel meg.

Lesz-e európai minimálbér?

Közben az Európai Bizottság az európai szakszervezetekkel és a munkáltatói érdekképviseletekkel együtt arra keresi a választ, hogyan lehet méltányos minimálbért adni minden uniós munkavállalónak. Korábban a bizottság közleményében azt írta, hogy a koronavírus-járvány súlyos csapást mért az uniós tagállamok gazdaságára, vállalkozásaira, valamint az európai emberek jövedelmére. „Elengedhetetlen, hogy az EU-ban minden munkavállaló tisztességes megélhetésre tegyen szert, amiben a minimálbérek alapvető szerepet játszanak” – fogalmaztak, hozzátéve, hogy a bizottságnak nem célja az egységes európai minimálbér megállapítása.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen ígérte meg még beiktatásakor, hogy a következő 5 évben olyan jogi keretet alakítanak majd ki, amely minden európai munkavállaló számára méltóságteljes életszínvonalat biztosít. Ennek része az „igazságos” minimálbér. A kezdeményezés arra irányul, hogy minden uniós országban meghatározzanak egy, az ottani ár- és bérszínvonalhoz igazodó minimálbért, amely nem lehetne kisebb az adott ország medián bérének 60 százalékánál, vagyis annál az összegnél, amelynél többől ugyanannyian élnek, mint ahányan kevesebből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Dezső András 2021. január. 25. 06:30

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el

Ha egy főorvos záros időn belül legalább háromszor fogad el hálapénzt, és mindezt három különböző betegtől, akkor öt és tíz év közötti börtönbüntetésre számíthat. Éppen annyira, mint az, aki több milliárd forintot csal el a költségvetésből. Sőt, ha egy orvos csak gyanúsított lesz vesztegetési ügyben - az ártatlanság vélelmétől függetlenül -, már nem gyakorolhatja a hivatását. De a beteg is sokkal rosszabbul járhat, ha orvost fizet le, mintha ezt rendőrrel tenné.