Gazdaság hvg.hu 2020. szeptember. 16. 09:10

Nem találja a rendőrség az MVM-ügy egyik kulcsszereplőjét

Szász András nem vonult börtönbe.

Nem találja a rendőrség a 71 éves Szász Andrást, akit a bíróság tavaly novemberben jogerősen három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt az állami MVM-nél Kocsis István oldalán bűnsegédként, illetve társtettesként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés és pénzmosás miatt – írta a Népszava.

Az első rendű vádlottként öt év börtönre ítélt Kocsis István, az állami energiacsoport 2005-2008 közötti vezérigazgatója már márciusban megkezdte a rá kirótt büntetés letöltését. További két társuk felfüggesztettet kapott.

Vadócz Attila, az illetékes Kaposvári Törvényszék szóvivője azt mondta, hogy Szász ügyében július 21-én adtak ki elfogatóparancsot, mert az elítélt nem kezdte meg büntetésének letöltését. Ezt Szász Andrásnak a rendőrség körözési honlapján közzétett adatai is megerősítik.

Az nem világos, hogy miért telt el nyolc hónap a jogerős ítélet kihirdetése és az elfogatóparancs kiadása között, de a lap tudni véli, hogy Szász egészségi állapotára hivatkozva is kért már halasztást. Ezt azonban a nyár elején elutasították, mert a hivatalos indoklás szerint a betegségek kezelésére a büntetésvégrehajtás intézményei is alkalmasak. Szász ezen kívül kegyelmet is kért a köztársasági elnöktől, de ez ügyben sem járt sikerrel a lap szerint. A börtönbehívó ettől függetlenük megérkezett,

csakhogy az érintett mégsem vonult be.

Szász a Népszava forrásai szerint kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Ez alapján többen azt valószínűsítik, hogy külföldre távozott – talán Izraelbe. Vannak ugyanakkor olyanok is, aki azt sem zárják ki, hogy Szász – épp a megrendült egészségi állapota miatt – már nem él.

A napilap szerint most minden azon múlik, hogy a rendőrség mennyire lendületesen fogja keresni Szász Andrást, aki után külföldön például nem kutatnak. A férfi legalábbis nem szerepel az Interpol nyilvános körözési listáján.

A bíróság tíz évnyi, fordulatos vizsgálat után tavaly novemberben arra jutott, Kocsis István az MVM egykori vezérigazgatójaként, ottani tanácsadójával, Szász Andrással, Kocsis Istvánnéval és Varga-Sabján László egykori MVM-menedzserrel összejátszva az állami energiacsoportból több mint tízmilliárd forintot sikkasztott, illetve kezelt hűtlenül – írta a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés