Gazdaság hvg.hu 2020. július. 29. 13:58

Akár 3 százalékkal is csökkenhet sok hitel törlesztőrészlete augusztustól

A változó kamatozású lakáshiteleknél lesz érezhető, hogy a jegybank csökkentette az alapkamatot.

A Magyar Nemzeti Bank egy hete 0,6 százalékra csökkentette az alapkamatot, a változás hatása pedig már augusztustól érzékelhető lesz a változó kamatozású lakáshiteleknél a Bankmonitor.hu számításai szerint. Mint írták, egy augusztusban átárazódó, 8 millió forint összegű forintosított devizahitel törlesztőrészlete a kamatvágás miatt akár 2-3 százalékkal is csökkenhet.

A jegybanki alapkamat csökkenése igen gyorsan beépült a rövid futamidejű hozamokba, így a BUBOR – az a kamat, amelyen az egyes bankok rövid futamidőre kölcsönt nyújtanak egymásnak – értéke is csökkent. Márpedig a BUBOR szolgál a változó kamatozású lakáshitelek referencia mutatójaként, módosulása közvetlenül beépül kamatfordulókor a kölcsön kamatába.

A meglévő hitelállomány jelentős része változó kamatozású a lap szerint, ami annak is köszönhető, hogy a régi devizahiteleket a forintra váltáskor 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozásúvá alakították át. Emiatt a BUBOR változása igen gyorsan megjelenhet számos hitel kamatában és havi törlesztőjében.

Az új igénylésű, változó kamatozású lakáshitelek kamata is csökkenni fog várhatóan augusztustól a Bankmonitor szerint, amennyiben a bankok nem módosítanak a kamatfeláron. Jelenleg azonban nagyon kevesen kérnek változó kamatozású lakáshitelt – az igénylők kevesebb, mint 1 százaléka –, így a kamatcsökkenés hatása nem fogja érdemben befolyásolni az új hitelkihelyezéseket.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.