Serdült Viktória
Szerzőnk Serdült Viktória

Együttműködésen kívül sok mást nem kérhet a boltoktól Karácsony Gergely, aki a héten jelentette be, hogy április 27-étől a budapesti piacokon, kereskedelmi egységekben és a BKK járművein kötelező lesz a maszkviselés. A Fővárosi Közlönyben csütörtökön kihirdetett rendelet ráadásul azt is leszögezi: aki nem tartja be a szabályokat, azt legfeljebb figyelmeztetni lehet, más büntetéstől nem kell tartania. A szakértő szerint kormányrendelet nélkül a főpolgármesternek jogilag nincs is arra felhatalmazása, hogy saját területükön előírja a boltoknak vevőik ellenőrzését. A főváros máshogy gondolja.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Karácsony Gergely kedden közölte, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járataihoz hasonlóan hétfőtől az üzletekben, boltokban, piacokon, taxikban is kötelező lesz az arc eltakarása. A rendelkezés célja a járvány terjedésének megfékezése, erről a főpolgármester a kormánnyal is egyeztetett. Hogy a rendelet betartását segítsék, a BKK és a Főpolgármesteri Hivatal a következő napokban 60 ezer mosható arcmaszkot oszt szét a legforgalmasabb csomópontokban.

A bejelentés után egy nappal ugyanakkor a főpolgármester is utalt rá: jogilag nem is olyan egyszerű az érintettek számára egy ilyen rendelkezést előírni. Facebook-oldalán szerda este közzétett videójában már együttműködésről beszélt, melyet levélben kért a kereskedelmi központok vezetőitől, a nagyobb kereskedelmi láncoktól és a taxitársaságoktól.

Ezt erősítette meg lapunk kérdésére a Főpolgármesteri Hivatal is, mely azt írta:

a maszkviselés előírásakor mindenekelőtt a budapestiek önkéntes jogkövetésére építenek és külön szankciórendszert sem terveznek alkotni.

„A budapestiek eddig is bizonyították, hogy értik és követik a járványveszély csökkentéséhez szükséges korlátozó szabályokat” – tették hozzá.

A fővárosi fenntartású BKK járművein persze más a helyzet, és – ahogy a budapesti önkormányzat fogalmazott – mindez nem jelenti azt sem, hogy pusztán kívánság lenne a száj és az arc eltakarása. A BKK járatain az utazási feltételek ma is számos magatartási szabályt meghatároznak (ilyen a szemetelés tilalma vagy szájkosár előírása a kutyáknak), ezek közé illeszkedik majd maszk- vagy sál viselésének előírása is. A magatartási szabályokat megszegőket pedig – ahogy mindig – a sofőr vagy az ellenőr egyaránt figyelmeztetheti, ha pedig ekkor sem tartják be az utasok, ki is zárhatják őket az utazásból.

Ki ellenőrzi, ha maszk nélkül vásárolunk?

Ennél bonyolultabb a kereskedelmi egységek helyzete, hiszen ezek nem önkormányzati fenntartásúak, még ha esetleg az üzletet a fővárostól is bérlik, vagy tőlük kaptak működési engedélyt. Úgy tudjuk, az érintett kereskedők közül többen nem értették, a boltoknak milyen alapon írnák elő a rendelet betartását, legfőképpen azt, hogy ők ellenőrizzék, van-e a vevőkön maszk. Rákérdeztünk az operatív törzsnél, hogy kinek is a feladata egy ilyen rendelkezés betartatása, azt a választ kaptuk a pénteki tájékoztatón, hogy az önkormányzaté, akár a közterület-felügyelők, polgárőrök közreműködésével.

A kereskedők számára azonban az sem világos, mi a teendő, ha valaki maszk nélkül tartózkodik bent.

A rendelet ennek ellenére a hivatkozott törvényekkel együtt megjelent, bár fővárosi forrásból úgy tudjuk, az önkormányzat leginkább az önkéntes jogkövetésre számít. Ahhoz viszont továbbra is ragaszkodnak, hogy a boltoknak minden a kereskedelemre vonatkozó szabálynak érvényt kell szerezniük, a főváros pedig külön is előírhat nekik szabályokat. Büntetni nem fognak.

A kormány támogatását mindenesetre szóban már megkapta a főváros, a kormányszóvivő szerint a kormánytagok és a parlamenti képviselők is be fogják tartani az előírásokat.

„A szabályok mindenkire vonatkoznak, mi is eszerint fogunk eljárni – mondta Szentkirályi Alexandra a csütörtöki kormányinfón.

A lapunk által megkérdezett szakértő szerint azonban kormányrendelet nélkül nincs sok értelme bevezetni egy ilyen intézkedést.

A katasztrófavédelemről szóló törvény szerint a kijárási korlátozásokról szóló szabályok bevezetésére a kormány jogosult, ahogy arra is, hogy felhatalmazást adjon az önkormányzatoknak további kijárási korlátozási szabályok hozatalára – mondta a hvg.hu-nak Brózmann Attila, az act legal | Bán és Karika Ügyvédi Társulás munkatársa. Ilyenre már volt példa az elmúlt hétvégéken – emlékeztetett.

Az ügyvéd véleménye szerint ezért a Fővárosi Önkormányzat akkor fogja tudni jogszabályban előírni a maszk kötelező viselését hétfőtől, ha a kormány előtte rendeletben felhatalmazást ad a kijárási korlátozással összefüggésben önkormányzati intézkedések hozatalára. Azt írta:

Ennek azonban hosszabb időre kell szólni, tehát nem csak egy hétvégére, mint eddig. Mindaddig csak együttműködési kérés lehet a lakosok felé a maszkviselés.

Márpedig a csütörtökön megjelent kormányrendelet alapján megint csak a mostani hétvégére kaptak korlátozási lehetőséget az önkormányzatok. „Erre az egy hétvégére bevezethetik a maszkot, de hétfővel hatályát vesztené a rendeletük, tehát semmi értelme” – tette hozzá.

Ráadásul az eddigi ilyen kormányrendeletek azt is szabályozták, hogy egyes önkormányzatok milyen területeken hozhatnak rendelkezéseket. Ez a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület esetében a főpolgármester, más budapesti helyszín esetében viszont a kerületi polgármesterre kezében van, így a szabályozás területi hatálya is további kérdés.

Arra, hogy kinek a felelősségébe tartozik a szabály betartásának ellenőrzése, Brózmann Attila szerint akkor lehetne pontos választ adni, ha megjelenne a felhatalmazást biztosító kormányrendelet. Másrészről, a bevezetett kijárási korlátozásokról szóló rendelet már most is a tartalmazza a kötelezettséget a helyiség üzemeltetőinek, így olyan értelmezés is lehetséges, hogy az újabb korlátozások érvényesítése is a felelősségük körébe tartozik – tette hozzá.

Ha nem is büntetik, attól még hordja

Függetlenül a jogi szabályozástól, a maszkviselés előírásának betartása a társadalom elemi érdeke, és ezt már nemcsak a nemzetközi tapasztalatok mutatják, hanem a magyar szakértők is elismerik. Karácsony Gergely videójában is utalt rá, hogy hetekig ment arról a vita, egyáltalán szükséges-e eltakarni a szájat és az orrot ahhoz, hogy megfékezzék a koronavírus terjedését.

A Magyar Tudományos Akadémia saját honlapján közölt interjút Makara Gábor neuroendokrinológussal, az MTA rendes tagjával, aki egyetértett azzal, hogy a járvány ideje alatt általánosan viseljenek maszkot a közterületen, illetve a közös területeken, például üzletekben tartózkodó emberek. Ennek egyik oka, hogy a jelenlegi kutatások szerint a fertőzöttek 25-50 százaléka egyáltalán nem mutat tüneteket, azaz teljesen egészségesnek hiszi magát, mégis terjeszti a vírust. A másik, hogy úgy tűnik: a vírus nemcsak köhögéssel vagy tüsszentéssel, hanem akár halk beszéddel is terjedhet, amit utána mikrométeres nagyságrendű, úgynevezett aeroszolok terjeszthetnek a levegőben. Nyílt téren továbbra is elenyésző az esélye, hogy valaki így fertőződjön meg, de egy olyan helyiségben, ahol nem jó a légcsere – mondjuk, egy üzletben, ahol folyamatosan jönnek-mennek az emberek, de a levegő nagyrészt ott marad – tette hozzá a szakember.

Az sem számít feltétlenül, hogy milyen maszkot sikerül beszereznünk. Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója az M1-en úgy fogalmazott: az utcai védekezéshez elegendő a többrétegű, mosható textilmaszk is; a sebészi maszkokat a kórházakban javasolják.

Az igazgató szerint a maszk elsősorban arra való, hogy a koronavírussal fertőzött emberek ne adják át a betegséget másoknak. A Semmelweis Egyetem készített is egy útmutatót, ami alapján bárki készíthet otthon maszkot kétfajta anyagból. Akár sálból vagy pólóból is készíthető egészségügyi maszk – tette hozzá.

Fontos viszont, hogy az emberek szabályosan viseljék az elkészített maszkokat: mind az orrot, mind a szájat takarni kell. A maszkoknál pedig a fő hangsúly a moshatóságon van, hiszen a magas – legalább 60 fokos – hőfok elpusztítja a vírust.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Kovács Bálint 2021. április. 20. 20:00

Nick Cave többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Egyszer csak minden reklám nélkül megjelent Nick Cave új lemeze, a teljes egészében a karantén alatt írt és felvett Carnage. Az énekes talán már sosem lesz ugyanolyan, mint az őt ért tragédia előtt, de az új album már olyan, mint a fény az alagút végén.