Gazdaság HVG 2020. április. 22. 17:50

Soha nem látott leállást tapasztal a világgazdaság

A Nemzetközi Valutaalap a gyors zuhanás után gyors kilábalást jósol, azonban óriási a bizonytalanság. Az is kérdéses, hogy nyárra gátat szabhatnak-e a vírusnak, ami a gazdaság újraindításának kulcsa. Míg a fejlett ipari országok is szenvednek, a fejlődők pedig még jobban megsínylik a járvány hatását.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Gita Gopinath, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdásza a szervezet tavaszi előrejelzéséhez fűzött előszavában Nagy Leállásként jellemezte az idei évet: abban mostanra mindenki egyetért, hogy a 2008-asnál jóval súlyosabb válsággal nézünk majd szembe. Henry Kissinger szerint nem látott még olyan összeomlást a történelem, mint ami most következhet. Az eddig gazdaságilag töretlenül növekedő Kína, mióta csak 1992 óta közli az adatait, most először számolt be arról, hogy az első negyedévben 6,8 százalékkal zsugorodott az ország GDP-je éves szinten. A karanténok feloldása és a gazdaság újraindítása után azt figyelik a világ országai, hogyan próbál Kína kilábalni a Nagy Leállásból. Az e heti HVG a világgazdaság idei kilátásairól és a különböző térségek eltérő érintettségéről írt.

A prognózisok nem túl rózsásak: miközben a 2009-ben sokként hatott a 0,1 százalékos csökkenés, és a közgazdászok már azt is de facto globális recesszióként emlegetik, amikor a növekedés 2 százalékra lassul, az IMF idén a világgazdaság 3 százalékos esésével számol. Ez felér azzal, mintha Franciaország a hetedik legnagyobb gazdasági hatalom idén semmit nem termelne. A válság pedig akár jelentős hatalmi cserét is hozhat: a kommunista párt a legitimitását a társadalmi békében látja, amihez hagyományosan minimum 6 százalékos ütemet tart szükségesnek – ezzel szemben az IMF 1,2 százalékos növekedést jósol a kínai gazdaságnak. Donald Trump is az újraválasztását a gazdasági növekedés fenntartására és a tőzsde jó szereplésére szerette volna alapozni. Csak a nagy leállás első hónapja alatt 22 millióval nőtt az Amerikai Egyesült Államokban a munkanélküliek száma.

Milyen mentőcsomaggal és gazdasági intézkedésekkel próbálják menteni az amerikai gazdaságot Steven Mnuchin pénzügyminiszter, valamint Jerome Powell, a Fed elnöke?  Elegendő lehet a zuhanás megfékezésére a tagországok által hozott intézkedéseken felül az a 540 milliárd eurós mentőcsomag, amivel az eurózóna pénzügyminiszterei rukkoltak elő, miközben konfliktust szül, hogy a leállás nem ugyanolyan mértékben sújtja a tagországok gazdaságait?

Az e heti HVG-ben és a hvg360-on többek között arról is olvashat, hogyan sújtja a fejlődő országok gazdaságát a koronavírus-járvány miatti helyzet, miközben közöttük is jelentős különbségek vannak – az önmentés pedig a fejlettek luxusa.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Kovács Bálint 2021. április. 20. 20:00

Nick Cave többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Egyszer csak minden reklám nélkül megjelent Nick Cave új lemeze, a teljes egészében a karantén alatt írt és felvett Carnage. Az énekes talán már sosem lesz ugyanolyan, mint az őt ért tragédia előtt, de az új album már olyan, mint a fény az alagút végén.