Domány András
Szerzőnk Domány András

Ingyen kapja meg a Pázmány a józsefvárosi épületeket. A piliscsabai kampusszal egyelőre nem tudni, mi lesz.

Ingyen kapja meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a VIII. kerületi épületeket, mostani piliscsabai ingatlanjait pedig szintén ingyen átadja az államnak – ez áll egy új törvényjavaslatban.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter indoklása szerint „a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Magyarország egyik legjelentősebb, kiemelt egyeteme, de a széttagolt, több képzési helyszínen végzett oktatási és kutatási tevékenység akadályozza a további működésének a kibontakozását, illetve a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket”. Vagyis nem vált be az az ötlet, hogy egy egyetem központja Budapesthez közel, de mégiscsak egy faluban működjön, miközben több kara már rég beköltözött a Józsefvárosba. Most azt a Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Szentkirályi utca – Múzeum utca által határolt épülettömböt kapja meg a PPKE – benne az évtizedeken át jól ismert Bródy Sándor utca 5-7. számmal –, amelyben 1928-tól, fokozatosan terjeszkedve több mint 80 évig az e néven azóta megszüntetett Magyar Rádió működött.

A kormány egy 2016-os határozatával előbb a Nemzeti Múzeumnak adta a kiköltöztetett Magyar Rádió épületeit, két év múlva azonban egy újabb határozat már a Pázmány Egyetemet említette.

A mostani törvényjavaslatból nem derül ki, mi lesz például a Nobel-díjas Békésy György által tervezett híres 6-os stúdióval, vagy a hangversenyek helyszíneként ismert Márványteremmel. A 2016-os kormányhatározat a stúdióépület lebontásáról szólt, de ezt most nem említik. Nem utal az előterjesztés a több évtized műsorait még ma is magnószalagokon őrző szalagtár sorsára, amelynek elhelyezésére a közmédia mostani óbudai területén nincs hely.

Nem szól a törvényjavaslat arról sem, hogy az állam mihez akar kezdeni a nagy területű piliscsabai kampusszal, benne Makovecz Imre híres, de használhatósági szempontból néha vitatott épületeivel.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.