Gazdaság hvg.hu 2020. március. 02. 08:18

Úgy jött ki 38 milliárdra a 2023-as vb ára, hogy az atlétikai központot kihagyták a számításból

Nehezen értelmezhető számok szerepelnek az atlétikai vb hatástanulmányában, például az atlétikai központot nem számolják a vb költségei közé, és a forintárfolyam is irreális. Még egy ilyen optimista becslés szerint is 31 milliárd forint állami támogatásra lesz szükség.

Közérdekű adatigényléssel kérte ki a 24.hu a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjától a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság gazdasági hatástanulmányát.

A PwC által készített dokumentum szerint a világbajnokság összes közvetlen költsége 38,1 milliárd forint, a rendezvény pedig 29,9 milliárd forinttal dobhatja meg a GDP-t.

Igaz, ebben egy nagy trükk ott van: nem számolták a költségek közé az atlétikai központot.

A Csepel-sziget északi végén építendő atlétikai központot a versenytől függetlenül megvalósuló beruházásnak tekintik a tanulmány szerzői. Az is kimaradt, hogy a főváros csak egy nagy egészségügyi fejlesztésért cserébe támogatta a vb megrendezését, az az 50 milliárd forint már egymagában több, mint a tanulmány szerinti összköltség. Az sem mellékes, hogy a tanulmány elkészítésekor 282,8 forintos dollárárfolyammal számoltak, most pedig már 307 forintba kerül egy dollár.

A 38,1 milliárd forintos költségből 3,1 milliárd forint a jegybevétel, 3,9 milliárd az egyéb bevétel, vagyis optimális esetben 31,1 milliárdos állami támogatás kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Serdült Viktória 2021. június. 18. 11:00

Ha nem marad, akivel a szexről lehetne beszélni az iskolában, akkor marad a net

Úgy akarja kitiltani a szexuális neveléssel foglalkozó civil szervezetek egy részét az iskolákból a kormány, hogy a tanárképzés alatt egyáltalán nem készítik fel a leendő pedagógusokat, hogyan beszélgessenek diákjaikkal a témáról. Szerencsés esetben a védőnő segít, a legtöbb gyerek viszont még mindig a pornóból tájékozódik. Szakemberek attól tartanak, hogy a listázás miatt a gyerekek nem kapnak elég információt, pedig igenis igénylik, hogy a nemi identitásról, vagy akár a homoszexualitásról is beszéljenek.