Gazdaság hvg.hu 2019. december. 28. 10:07

Hawaii pizzára cserélik a magyarok az ünnepi menüt

Egyre többen rendelnek ételt karácsonykor.

Letaszítja a trónról az olasz és az amerikai konyha a jól megszokott halászlé-töltött káposzta párost a magyarok karácsonyi menüjében, legalábbis, ha rendelésről van szó – derült ki a NetPincér ünnepi statisztikáiból.

Budapesten és vidéken december 26-án és szilveszter estéjén rendelnek a legtöbben az ünnepek alatt, a három legnépszerűbb étel pedig a Hawaii pizza, a hamburger és a rántott csirke. A magyarok átlagosan 4 ezer forintot fizetnek egy rendeléskor, vidéken Baranya megye, a fővárosban a XIII. kerület vezeti a listát a gyakoriságot illetően. Az ételek mellett az italválasztás is népszerű: Jász-Nagykun Szolnok megyében fogy a legtöbb whisky az ünnepek alatt, sörben viszont Budapest viszi a prímet.

Látványosan több ételt rendelünk az elmúlt évekhez képest karácsonykor és szilveszterkor. A NetPincér elmúlt évek rendelései alapján készült ünnepi statisztikái szerint a magyarok a nagy karácsonyi hajrára saját főztjükkel készülnek - amit 24-én és 25-én el is fogyasztanak-, majd december 26-ára már inkább rendelnek, hogy legyen mit majszolni a Reszkessetek betőrök alatt. Hasonló a helyzet szilveszterkor is: január 31-én 13 óra környékére már házhoz jön az esti bulira való, majd újév első napján délután ismét tetőznek a virtuális vonalak, egy mennyei hamburger ugyanis bárki másnaposságára jó gyógyír lehet.

Vidék és a főváros fej-fej mellett

Az ország egészét tekintve az ünnepi rendelések számában ugyan Pest megye vezet, de nem elhanyagolható Baranya, Fejér, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye sem. Budapesten magasan a XIII. kerületben szeretik a legjobban a hasukat, utánuk a XI. és a XIV. kerületekben netpincéreznek a leggyakrabban. A magyarok átlagosan 2 főre rendelnek, de ünnepekkor megugrik a nagyobb összejövetelekre szánt rendelések száma is. Az ünnepi időszakban jellemzően azok választják a szolgáltatást, akik az év többi hónapjaiban is aktív ételrendelők.

A pizza Hawaii és legalább 30 cm

Ízlés tekintetében a vidék és a főváros sok hasonlóságot mutat: általánosságban elmondható:

az olasz és az amerikai konyha bárhol és bármikor jöhet, de természetesen nem elhanyagolhatók a magyaros ízek sem, újdonságként pedig feltörekvőben van a sushi, amelyet az ünnepek elteltével is szívesen fogyasztunk, hiszen új év, új esélyek, hogy letornázzuk a felszaladt kilókat.

Azonban ameddig az óév kitart, addig pizza, hamburger és rántott csirke orrvérzésig, utóbbi töretlen népszerűségnek örvend vidéken és Budapesten egyaránt. A pizza műfajában nem ismerünk viccet, egy valamire való adag legalább 30 cm, és a Hawaii, mint sláger természetesen sosem mehet ki a divatból. Ha hamburger, akkor leginkább a dupla, baconnel és sajttal, húsok közül pedig a már említett csirke bármilyen formájában boldoggá teszi a magyarokat. Az ételek mellett persze az italok iránt sem vagyunk közömbösek, különösen az ünnepekkor: december 25-én és szilveszterkor megugranak az italrendelési számok – országos szinten Jász-Nagykun-Szolnok megyében van a legerősebb whisky-fogyasztás, sörben viszont Budapest viszi a prímet.

Ételre nem sajnáljuk a pénzt

Az elmúlt években egy karácsonyi vásárláskor átlagosan 4 000 forintot, egy szilveszteri rendelés alkalmával pedig 3700 forintot fizettünk. Az eddigi legnagyobb összegű karácsonyi rendelés: 53 160 forint, míg a legnagyobb szilveszteri 139 680 forint volt, ami jól mutatja, hogy a magyarok számára fontos a gyors és kényelmes ételrendelési lehetőség. Az ételek mellett egyre jellemzőbb az ünnepi időszakban az adományozás is, a NetPincér felületén ugyanis több alapítványt – köztük környezet- és állatvédelemmel, élelmiszerpazarlással és beteg gyermekek segítésével foglalkozó szervezeteket – is lehet támogatni, amelyre a cég tapasztalatai szerint egyre szívesebben áldoznak a magyarok, az ünnepek alatt eddig már több mint 1.5 millió forintot gyűjtöttek össze az adakozók.


zöldhasú
Hirdetés