Gazdaság hvg.hu 2019. augusztus. 04. 18:05

Volt finn nagykövet: Magyarország az Unió egyik legkorruptabb országa

Nem véletlenül mentek neki Orbánék a finneknek, akik a soros EU-elnökségük alatt pont a jogállamiságot, a demokráciát és mindenkire vonatkozó szabályokat akarják megerősíteni.

Véleménycikket írt a Helsingin Sanomat című lapba Petri Tuomi-Nikula, a volt budapesti finn nagykövet, aki arról értekezik a cikkben, hogy a finn soros EU-elnökség fő célja a közös értékek és a jogállamiság megerősítése, és hogy véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy egyesek szerint rájuk más szabályok vonatkoznak, mint mindenki másra. Tuomi-Nikula felveti azt is, hogy végső esetben meg kell vonni az EU-s támogatásokat a renitens országoktól.

A volt nagykövet szerint Orbánék ideges reakciója is azt mutatja, hogy jó az irány, a finn miniszterelnök üzenete pedig világos volt, akár az uniós pénzek megvonásával is járhat, ha valaki nem tartja be a jogállamisági normákat.

"Orbánnak nehéz a helyzete. Hogy hatalmon maradjon, több pénzre van szüksége az EU-tól" - írja a volt nagykövet, aki hozzáteszi azt is, hogy Magyarország kapja a legtöbb egy főre jutó EU-s támogatást az egész unióban, ám ez az országban a kiterjedt, intézményesített korrupciót tartja fenn.

Magyarország az Unió egyik legkorruptabb országa

- jelenti ki Tuomi-Nikula hozzátéve, hogy a Fidesz uralma alatt Magyarországon egy pártra és egy emberre épülő rendszer alakult ki, amit sokan sokféleképpen neveztek már, de a lényeg, hogy a nyugati világban ismert demokrácia Magyarországon már nem létezik, és Orbán nem is nagyon titkolja ezzel kapcsolatos terveit, amikor illiberális demokráciának nevezi a rendszerét. 

A volt nagykövet szerint a nacionalizmus, a konzervatív keresztény szellemiség és a különböző fenyegetettségek ismételgetése mind arra szolgál, hogy Magyarországot kiszakítsák az EU azon mechanizmusaiból, amelyek a jogállamiságot, a szólásszabadságot és az egyenlőséget ellenőrzik.

Petri Tuomi-Nikula felidézi, hogy Orbán azzal érvel, hogy a volt szocialista országokat a történelmük miatt máshogy kell megítélni az EU-ban, és hogy ezekben az országokban engedni kellene az autoriter rendszerek kialakulását, különben végül orosz befolyás alá kerülnek ismét.

A volt nagykövet viszont leszögezi, hogy a külön szabályok alkalmazása teljesen abszurd, mert ennyi erővel bárki külön elbírálást követelhetne magának a történelmére hivatkozva, de a szabályok mindenkire ugyanúgy kell, hogy vonatkozzanak, és ez a finn soros elnökség egyik célja is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. május. 13. 20:00

Ki osont be titokban és miért a magyar sportlövő szállodai szobájába?

Példátlan események követik egymást a hazai sportlövészeknél. Előbb a márciusi sportlövő-világkupán Újdelhiben a magyar férfi válogatott két tagja nem állt ki az egyik versenyszám döntőjére, mert harmadik társuk fegyvere szerintük szabálytalan volt. Az elmúlt napok pedig olyan, újabb fordulatot hoztak, amely miatt a magyar sportélet egyik legnagyobb botrányává fajulhat.