Magyar, osztrák és egy német gyártású sertéspárizsikat teszteltek a Nébih szakemberei. Egyedül egy osztrák termék víztartalmával volt gond.
Harmincféle sertéspárizsit vizsgált legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal. Ezeket a termékeket 10 üzem állította elő: 7 magyar, 3 osztrák és 1 német.
Azt is vizsgálták, hogy helytállóak-e a termékek csomagolásán szereplő gluténmentes, laktózmentes, szójamentes, tejfehérjementes feliratok – a vizsgált termékek mindegyike megfelelt ennek.
Egy esetben indítottak eljárást minőségi probléma miatt. Az egyik osztrák, wellness megnevezésű párizsi víztartalma jelentősen meghaladta az előírt értéket.
A hatóság honlapján pénteken tették közzé a vizsgálat eredményeit.
A vizsgálati eredmények és kóstolás alapján a szeletelt párizsiknál az első a Berger Feine Extrawurst, a 2. a Pick Nosztalgia, a 3. a Wiesbauer Dunahús Delikát lett, a rúd kiszerelésűeknél a sorrend: Pick Nosztalgia, Berger Feine Extra, Pick Füst Ízesítésű.
A Nébih emlékeztetett: a tavaly augusztus elseje óta kötelező élelmiszerkönyvi előírás szerint a párizsiban a minimális hústartalom a korábbi 40 százalékról 51 százalékra emelkedett. További kritérium a párizsi megnevezésű termékekkel szemben, hogy a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10 százalék lehet.
A kormányra hiába számít, aki korszerűsítené az otthonát, de akad pár lehetőség
Nehéz helyzetben van a költségvetés, ezért a kormány a falusi csok és a babaváró kivételével kivezette az ingatlancélú támogatásokat. Az uniós helyreállítási alapból esetleg még sor kerülhet mintegy 20 ezer ingatlan felújítására. Mindenki másnak maradnak a piaci megoldások.