Mostantól lehet élelmiszeripari céllal rovarokat tenyészteni, és árulni a belőlük készített ételeket.
Az YLE hírügynökség beszámolója szerint a finn agrártárca engedélyezte, hogy étkezési célokra lehessen rovarokat tenyészteni, majd belőlük élelmiszereket készíteni. A döntést azzal indokolták, hogy egyrészt az uniós keretszabályozás lehetőséget ad rá, másrészt a fogyasztók és a termelők is egyre erősebben érdeklődnek a lehetőség iránt.
A finn termelők eddig úgy próbálták megkerülni a tiltást, hogy például „konyhai dekorációnak” adták el a rovarokat is tartalmazó élelmiszereiket. A szabályozó hatóság pedig úgy látja, hogy jobb, ha legalizálja a tevékenységet, mert akkor könnyebben elő tudja írni a piaci játékszabályokat.
Helyi felmérések szerint a finnek az átlagosnál is nyitottabbak a rovarból készült ételek iránt, több mint 50 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy szívesen fogyasztana ilyen termékeket.
A kormányra hiába számít, aki korszerűsítené az otthonát, de akad pár lehetőség
Nehéz helyzetben van a költségvetés, ezért a kormány a falusi csok és a babaváró kivételével kivezette az ingatlancélú támogatásokat. Az uniós helyreállítási alapból esetleg még sor kerülhet mintegy 20 ezer ingatlan felújítására. Mindenki másnak maradnak a piaci megoldások.