Gazdaság hvg.hu 2017. április. 30. 19:51

Bod Péter Ákos posztot kapott a Transparencynél, de nem tekinti magát "Soros-boynak"

Rossz fényt vet a magyar viszonyokra a száz leggazdagabb lista alakulása - mondta az ATV-nek Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök és miniszter szerint ezzel nem is lenne baj, ha a gyarapodás mögött újítások, piaci sikerek állnának, és nem kormánymegbízások.

Ha a száz leggazdagabb magyar listáján végignézünk, látszik, hogy alapvetően a kormányhoz közeli emberek tudtak gyarapodni, és ez "nagyon rossz fényt vet a magyar viszonyokra" - mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, az Antall-kormány ipari és kereskedelmi minisztere. (Bod Péter Ákost 2006-ban Orbán Viktor mint közös miniszterelnök-jelöltet, javasolta az MDF-nek.)

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Orbán Viktor barátja olyan vagyongyarapodást ért el egy év alatt, amire még nem volt példa a modern Magyarországon. Bod Péter Ákos szerint érdekes, hogy tavaly 25 százalékkal növelte vagyonát a kormányhoz közeli kör, miközben a gazdaság növekedése 2 százalék volt. Bod Péter szerint "lehet látni, hogy gazdagabbak lettek a gazdagok",

ami nem is lenne baj, ha a gyarapodás mögött újítások, találmányok, új piaci sikerek állnának.

Ám a lista nyilvánvalóvá teszi, hogy ezek az emberek nem a piacból, hanem állami megbízásokból szedték meg magukat. És az állami vezetőkhöz közeli személyek meggazdagodása etikai problémákat vet fel. Fel kell tenni a kérdést, hogy vajon akkor is ilyen jól állnának-e, ha nem a politikai elit közelében tevékenykednének.

Bod Péter Ákost megkérdezték arról a HVG-információról is, amely szerint az MVM csaknem félmilliárd forinttal támogathatta a kormányhű CÖF-öt. Úgy fogalmazott, rendben van, ha egy civil szervezet politikai nézeteket vall, fontosabb kérdés, hogy kap-e kormányzati pénzt. Ha igen, "akkor az nem civil szervezet, hanem a kormányzatnak a kinyújtott keze". Az állami vállalatok helyzete speciális, de ügyelniük kell a cégszerű működésre - tette hozzá.

Az interjúból kiderült, Bod Péter Ákos lett a Transparency International Magyarország felügyelőbizottságának elnöke. Ezzel kapcsolatban elmondta, sokáig latolgatta a lépést, mivel egy megbélyegzett civil szervezetről van szó, de végül úgy döntött, vállalja a kockázatot, hiszen egyre fontosabbnak tartja a hasonló szervezetek működését. Hozzátette:

nem tekinti magát Soros-boynak.

Bod Péter Ákos szerint nagyon hasznos, hogy a hasonló szervezetek utánamennek a kényes ügyeknek, ezáltal eltitkolni vágyott részleteket ismerhet meg a nyilvánosság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés