Gazdaság hvg.hu 2016. december. 09. 05:48

Nincs elég kéményseprő, közmunkásokat küldenének a tetőkre

A szakemberhiányra panaszkodik a Kéményseprők Országos Szakszervezete – írja a pénteki Magyar Nemzet és a Népszava. Úgy tudni, közmunkásokkal akarják megoldani a létszámproblémát.

Vámos Csaba, a szakszervezet elnöke szerint a szakszerű, biztonságos kéményseprő-szolgáltatáshoz szükséges szakembereknek alig a fele maradt az ágazatban.

Júliusban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vette át a kéményellenőrzési szolgáltatást, a szakemberhiány miatt azonban bizonyos, hogy az OKF kéményseprői év végéig nem lesznek képesek ellátni az alapvető szolgáltatatást, például a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzését, tisztítását és kötelező felülvizsgálatát.

A szakszervezeti vezető arról is beszámolt a lapoknak, hogy az OKF közfoglalkoztatottakkal töltené fel a létszámot, de az új szakemberek csak jövő év közepétől állhatnának munkába.

"Ha az OKF hallgatott volna a szakszervezetre, és átvette volna 900 főből álló teljes szakembergárdát, nem csak 450-500 főt, akkor most nem lenne probléma" – mondta.

A kéményseprők szerint önmagában azzal még nem lenne baj, hogy a katasztrófavédelemhez került a kéményseprés, hiszen a skandináv országokban is a tűzoltókkal együttműködve dolgoznak. Az északi országokban azonban a szakmára bízták az oktatást, a szabályozást és a feladatok elvégzését is. Magyarországon viszont a jogalkotásból is kihagyták őket, és dilettáns rendeletekkel tönkretesznek egy szakmát – vélte Vámos Csaba.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?