Gazdaság hvg.hu 2016. szeptember. 29. 12:30

Milliókba kerülhet egy magyar gyerekfocista elcsábítása, de van kiskapu

A kreatív magyar futballközeg máris megtalálta a kibúvókat.

A Magyar Labdarúgó-szövetség az idén július 1-jétől vezette be az új szabályokat, amelyek értelmében az utánpótláskorú focisták – értve ezen a 12 éven aluli korosztályokban játszókat is – átigazolásakor az átvevő klubnak úgynevezett működésiköltség-térítést kell fizetnie a hozzá érkező játékosokért.

A díj mértékét az MLSZ szabályozta. Egy első osztályú klubtól egy másik első osztályú annyiszor 3 millió forintért igazolhat játékost, ahány évet az ifjú focista az adott klubnál töltött. Az alacsonyabb szintekről az első osztályba érkező játékosokra már olcsóbb a díjszabás, ahogyan a másod-harmad vonalbeli csapatok közti mozgás esetén is (lásd táblázatunkat). A 12 éven aluliaknál pedig ezeknek a pénzeknek a fele az irányadó. Az MLSZ által meghatározott összegtől eltérhetnek a klubok, és megegyezhetnek alacsonyabb díjban is, annak azonban a szabályzatban szereplő érték legalább 10 százalékát el kell érnie.

A cél az, hogy ne kallódjanak el a tehetségek. A klubok azonban máris megtalálták a kiskapukat, írja e heti számában a HVG. Az egyik út, hogy most már minden nagyobb klubnak vannak „szatellitegyesületei”, amelyeket vagy közös tulajdonosi háttér, vagy írásos megállapodások kötnek hozzájuk. Ebben a rendszerben pedig könnyen kölcsönszerződéssé alakulhatnak az étigazolások. No de hol a pénz? Ha kíváncsi a rendszerre és a válaszokra, olvassa el a teljes cikket!   

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?