Gazdaság hvg.hu 2016. március. 20. 10:38

Morognak a Tesco-dolgozók, várják a béremelést

Nagy részük alig keres többet a minimálbérnél, több más áruházláncnál is 10 százalék feletti mértékben növelték a dolgozói fizetéseket.

Jó pár hete már, hogy felröppent, a Tescónál is komoly bérfejlesztési igénnyel álltak elő a dolgozók, illetve a szakszervezet. Mostanáig azonban nem történt semmi.

A legtöbb dolgozót a hazai élelmiszerláncok közül a Tesco foglalkoztatja, Győr-Moson és Komárom-Esztergom megyében kétezret. Közülük a legtöbben a minimálbér környékén keresnek, ők a kisalfold.hu cikke szerint 75-85 ezer forintot visznek haza havonta. A cég július 1-jétől szokta változtatni a béreket, de az év eleji minimálbér-emelés kis torlódást okozott a dolgozói és vezetői bérek között.

Több másik áruházlánc is 10 százaléknál is nagyobb mértékben emelte a dolgozók fizetését (például a Kika - de volt is honnan nagy emelni). Hasonlóan jelentős fizetésemelésért harcolnak a Tescónál is. „Meggyőződésünk, hogy a gondokat kezelhetővé tenné a Tescónál egy hároméves bérstratégia, ami a munkavállalók pénzét harminc-negyven százalékkal megemelné. Elmondtuk, hogy az idei bérnövelésnek két számjegyűnek kell lennie. Tavaly a Tesco jelentős költségeket takarított meg a vasárnapi boltzárral és az éjszakai műszak megszüntetésével, miközben forgalma nem csökkent" – hangsúlyozta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, és elmondta, a cégtől elhangzott az ígéret:  jelentős bérfejlesztésre készül. A dolgozók elégedetlenek, sürgetik a mihamarabbi bérfejlesztést – ezt a KASZ területi képviselője tette már hozzá. (Pár hete azt is belengették, hogy akár sztrájkba is léphetnek a Tescónál.)
zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.