Gazdaság hvg.hu 2015. május. 28. 11:31

Összeakasztotta a bajszát Matolcsyékkal, távozik a BEVA vezetője

Vita volt Farkas Péter és a jegybank között a Quaestor-kötvényeken magukat megégető tízezrek kártalanítása miatt. Farkas most otthagyja a BEVA-t.

Távozik a brókerbotrányok utáni kártalanításoknál főszerepet kapó Befektető-védelmi Alap vezetője. Farkas Péter május végén távozik a BEVA ügyvezetői igazgatói posztjáról, áll a szervezet közleményében. Utódja Fekete-Győr András lesz, ő most a bankbetéteket biztosító Országos Betétbiztosítási Alap ügyvezető igazgatója (azt a posztját is megtartja).

A szűkszavú közlemény tér ki Farkas távozásának okára, de talán nem független az a Matolcsy György vezette jegybankkal történt összetűzéstől, nézetkülönbségtől. A jegybank március végén már azt az álláspontját erőltette a Quaestor-kötvények körüli buktánál, hogy a BEVA-nak a fiktív kötvénytulajdonosokat is kártalanítania kellene, és ezt kezdeményezni fogják a BEVA-nál. A BEVA vezetésében többségben vannak a jegybank delegáltjai. Ám Farkas Péterék a Quaestor-kötvényekkel magukat megégető tízezrek kártalanítása ügyében először óvatosak voltak. Farkas Péter még május elején is úgy nyilatkozott, hogy szerinte fennáll a veszélye, hogy "potyautasok" is hozzájuthatnak a kifizetéshez, ezért körültekintően kellene kezelni a kártalanítást. Sokáig tartottak ezért az előkészületek.

Végül a Magyar Nemzeti Bank keresztülvitte akaratát, elindult a kártalanítás. Farkas Péter pedig ennek a hétnek a végén távozik a kártalanítással foglalkozó szervezet éléről.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?