Gazdaság hvg.hu 2014. május. 07. 10:29

Hétvégére beérik a Rita - fotó

Idén a megszokottnál közel két héttel hamarabb szüretelhető a világ legkorábban érő cseresznyefajtája, a magyar nemesítésű Rita.

Míg az elmúlt években ez a korai fajta is csupán május 20-25-e táján érett, addig most a hétvégére várják az érést a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének érdi kutatóállomásán.

A szakemberek szerint a terméskilátások kitűnőek, bár azt elismerik, hogy az elmúlt napokban hullott túl sok eső miatt a korai fajták elkezdtek repedni. Ugyanakkor hangsúlyozzák, minél keményebb húsú egy cseresznye, annál hajlamosabb a repedésre.

„Emberemlékezet óta nem ehettünk ilyen jó minőségű, hazai cseresznyét ennyire korán. Hiszen az idén már jó tíz nappal korábban érő Rita prémiumminőségű, szemben az olyan régebbi korai fajtákkal, mint a Pomázi hosszúszárú vagy a Münchebergi korai. Azok csak színes gömbök voltak, míg a Rita komoly méretű, zamatos gyümölcsű” - közölte Apostol János, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

NAIK

„Sokáig volt szárazság, majd hirtelen rengeteg csapadék hullott. Ez az éppen zsendülő korai cseresznyefajtákat meglehetősen rosszkor érte, és húsuk repedni kezdett. Ilyenkor még lehet védekezni, ha a gazdák gyorsan letakarják a fákat fóliával. De egyenletes öntözéssel is megakadályozható a hirtelen sejtgyarapodás, sejtnyúlás” – tette hozzá a szakember.

Érdi viszonylatban a hétvégére, május 10-re várják a teljes érést, ám könnyen elképzelhető, hogy a déli megyékben már a hétvége előtt szedhető az ízletes csonthéjas gyümölcs, köszönhetően a melegebb időjárásnak és kevesebb csapadéknak.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?