Gazdaság MTI 2014. január. 30. 19:20

Hungarikum lett a Kürt adatmentés

Ilcsi néni kozmetikumai és a száztagú cigányzenekar is bekerült a Magyar Értéktárba, a hungarikumok közé pedig többek között a Kürt adatmentés kapott helyet.

Hat új elemmel bővítette a Magyar Értéktárba sorolt és további néggyel a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó nemzeti értékek körét csütörtökön a Hungarikum Bizottság – jelentette be a szervezet ülését követően a vidékfejlesztési miniszter, a döntéshozó testület elnöke Tápiószentmártonban. 

Fazekas Sándor a Kincsem Lovasparkban tartott sajtótájékoztatón aláhúzta: a Hungarikum Bizottság olyan emblematikus kulturális, építészeti, gasztronómiai, egészségügyi, gazdasági, műszaki és agrár értékekkel gazdagította a két listát, amelyek a világ minden táján méltón jelenítik meg a magyar nemzet teljesítményét.    

A kiemelkedő nemzeti értékként kezelt Magyar Értéktárat a csütörtöki határozat összesen hat elemmel bővítette: a listára került gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnai Kulturális Negyed, Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátó ipari öröksége a Gundel Étteremmel együtt, a klasszikus magyar nóta, a 100 tagú cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye, valamint az Ilcsi szépítő füvek natúrkozmetikai termékek.    

A Hungarikumok Gyűjteménye további négy új elemmel gyarapodott, ezek: a halasi csipke, a Kürt Adatmentés, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és a kalocsai népművészet, ezen belül az írás, a hímzés és a pingálás. 

Fazekas Sándor tájékoztatott arról, hogy a bizottság egyidejűleg csütörtökön jóváhagyta a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázatot is. Erre a célra 144 millió forintot szán a kormány.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?