2014. január. 15. 20:43 MTI Utolsó frissítés: 2014. január. 15. 20:33 Gazdaság

A Nitrogénművek is érdekelt a horvát Petrokemija privatizációjában

Magyar, cseh és osztrák vegyipari cégek versenyeznek a horvát Petrokemija vegyipari vállalatért, és nem kötelező érvényű ajánlatot tettek a horvát kormány felé.

Négy potenciális vásárló jelentkezett a privatizációra, de a lengyel Azoty cég ajánlatát elutasították, így a versenyben a magyar Bige Holding leányvállalata, a Nitrogénművek, a cseh Agrofert, és az osztrák Borealis maradt - írta szerdán a Vecernji list.

Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter közlése szerint február végéig várják a kötelező érvényű ajánlattételt, a majdani befektetőtől pedig elvárják, hogy biztosítsa a folyamatos termelést, és ne bocsásson el alkalmazottakat. 

A privatizációt régóta a szakszervezetek ellenállása akadályozta, az ősszel azonban a kutinai vegyipari vállalatban működő szakszervezetek elfogadták a cég privatizációját. 

A lap nem hivatalos információi szerint a részvényekért a legnagyobb összeget a magyar pályázó ajánlotta. A horvát kormányhoz közel álló források szerint a kormány azt az ajánlatot fogja elfogadni, amely többet fordítana befektetésekre. Az újság információi szerint a csehek 200 millió euró körüli összeget fektetnének be, ami a duplája az osztrák ajánlatnak. Az állam 25 százalék plusz egy részvényt tartana meg. 

A Petrokemijat tavaly tőkésítették fel 186 millió kunával, így az alaptőkéje most 754 millió kunát tesz ki. A múlt év első tíz hónapjában 189,4 millió kunás veszteséggel zárt, míg a múlt év első kilenc hónapjában a bevételek 1,86 milliárd kunával csökkentek. Szakértők szerint a veszteségek a regionális, illetve világpiaci kereslet visszaesésével, illetve a műtrágya árának a csökkenésével magyarázhatók. A vállalatnak mintegy 2300 alkalmazottja van.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?