2013. november. 25. 07:10 MTI/Napi Gazdaság Utolsó frissítés: 2013. november. 25. 08:59 Gazdaság

Igazi pénznyelő a magyar fürdők nagy része

Az adósságkonszolidáció ellenére finanszírozási gondokra számít több olyan önkormányzat, amelyek fürdőt üzemeltetnek – írja a Napi Gazdaság.

Ágazati szakértők szerint az ezredforduló óta majdnem 100 milliárd forint itthoni és uniós forrást költöttek fürdőépítésre és -fejlesztésre, sokszor azonban átgondolatlanul, mert óvatos becslések szerint is a kapacitások körülbelül 40 százaléka kihasználatlan most.

A több mint háromszáz, 95 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő fürdőnek alig 10 százaléka működik nyereségesen. A Magyar Fürdőszövetség 2010-ben, a fürdők kétharmadának válaszai alapján készített felmérése szerint bevételeik több mint 14 százaléka az önkormányzatoktól származik.

Ez az arány az elmúlt években a létesítmények jelentős részénél tovább nőtt, és már közelíti a 20 százalékot. A települések büdzséjéből évente tízmilliárdos nagyságrendű összeget kell arra fordítani, hogy a fürdők jó része nyitva maradhasson.

Szabó Géza, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetség alelnöke szerint azokon a településeken és kistérségekben vannak a legnagyobb gondok, ahol nem komplex turizmusfejlesztésben, hanem csupán egy fürdő építésében gondolkodtak. Nincs más megoldás, mint a működés átalakítása profi szakemberek közreműködésével – véli az alelnök.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.