2013. szeptember. 28. 08:55 MTI Utolsó frissítés: 2013. szeptember. 28. 08:36 Gazdaság

Élelmiszeripari kódexet készít a NAK

Az ágazatot átfogó élelmiszeripari kódexet készít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - számol be róla a Magyar Nemzet szombati cikkében.

Györffy Balázs, a NAK elnöke a lapnak elmondta: a kamara által tervezett kódex a termelőkre, feldolgozókra és kereskedőkre egyaránt vonatkozna. Az ágazatban elvárható alapvető piaci magatartási formákat rögzítő dokumentum megszövegezésén a szervezet etikai bizottsága dolgozik. A kamarai elnök elsődleges célnak nevezte, hogy a kódex alapján a vásárlók minél nagyobb arányban juthassanak egészséges magyar élelmiszerekhez.

A piaci szereplők számára a megbízható üzleti partner minősítési rendszer jelentheti a legnagyobb újdonságot, amely Györffy Balázs reményei szerint komoly piaci szabályozó lehet.

Ennek birtoklása ugyanis egyértelmű üzleti előnnyel járhat, miután az ilyen minősítéssel rendelkező szervezettel nyilvánvalóan bárki szívesen állapodna meg - mondta a kamara vezetője. Hozzátette: a minősítés odaítélésekor vagy megtagadásakor nemcsak a hatályos jogszabályok betartását, hanem a majdani etikai kódexben szereplő kritériumrendszernek történő megfelelést is figyelembe vennék.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?