Gazdaság hvg.hu 2013. augusztus. 15. 16:32

Ezért jobb a dobozos sör az üvegesnél

Az amerikai sörgyártók egyre inkább állnak át az üveges sörről a dobozosra, több okból kifolyólag is. Egyrészt költséghatékonyabb a dobozos verzió – kisebb és könnyebb ez a csomagolóanyag, olcsóbb szállítani –, illetve fény, levegő sem éri a sört dobozban, így pedig a minőség sem romlik.

A Business Insider ismertetése szerint az amerikai sörgyártók egyre inkább állnak át az üveges sörről a dobozosra, több okból kifolyólag is. Egyrészt költséghatékonyabb a dobozos verzió – kisebb és könnyebb ez a csomagolóanyag, olcsóbb szállítani –, illetve fény, levegő sem éri a sört dobozban, így pedig a minőség sem romlik.

A coloradói Ska sörfőzde vezetője szerint praktikussági szempontok alapján sem jó az üveg, egy kenutúránál az üveg sokkal nagyobb terhet jelent, mint egy alumíniumdoboz. A sörfőzde vezetője szerint emellett a dobozt olcsóbb is előállítani, mint az üveget, és környezetbarátabb is. A könnyebb csomagolóanyag kisebb szállítási költséggel, így kisebb károsanyag-kibocsátással is jár. Mindemellett a dobozos sört hamarabb is lehet lehűteni, mint az üvegeset.

Az egyik élelmiszerlánc múlt évben 30 százalékos emelkedést tapasztalt a dobozos sörök eladásánál, 2012-ben pedig már az Egyesült Államokban előállított sörmennyiség 53 százaléka került dobozba, 2006-ban az arány 48 százalék volt.

A dobozos sörpiac bővülése ellenére ugyanakkor a sörgyártók, kézműves sörfőzdék zászlóshajói továbbra az üveges sörök maradnak. Az esztétikai szempontok itt azért még sokat nyomnak a latban.

zöldhasú
Hirdetés