2013. július. 24. 11:45 MTI / hvg.hu Utolsó frissítés: 2013. július. 24. 11:43 Gazdaság

Az e-útdíjhoz húsz GPS-céget auditáltak

Már húsz darab ún. bevallási közreműködő céget auditált az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az e-útdíj-rendszerhez.

Jelenleg 20 olyan bevallási közreműködő cég szerepel jelenleg a HU-GO rendszerében, amelynek tevékenységét az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. auditált - közölte az utdijhirek.hu szerdán. A közlemény szerint az ÁAK további 18 céggel szerződött, amelyek még nem estek át az auditálási eljáráson. 

A bevallási közreműködők azok a flottakövető rendszert üzemeltető cégek, amelyek a fuvarozó cégek autóival rögzített GPS-adatok alapján megállapítja, hogy milyen útvonalat jár be egy-egy fuvarozó, és ezeket az információkat eljuttatja az útdíjtendert megnyerő iCell nevű cégnek, hogy abból az útdíjat kiszámolhassák.

Az utdijhirek.hu elemzése szerint a bevallási közreműködők között nagy a szórás. A legnagyobb árbevétellel a Secret Control GPS Kft. rendelkezik, amelynek tavaly 1,87 milliárd volt az éves nettó árbevétel, és 756 millió forint az adózott eredményt ért el, és van köztük olyan cég is, amely az idén alakult. 

A felmérésből kiderült, hogy a cégek tevékenységében az útdíjfizetés szempontjából lényeges flottakövetési üzletágból származó bevétel eltérő arányt mutat. Példaként említi az utdíjhirek.hu a Multi Alarm céget, amely ugyan 1996 óta az objektumvédelmi piac szereplője, de a GPS alapú flottakövetés kis szeletét jelenti a profiljának.  

A felmérés rámutat arra is, hogy hét cégnél haladja meg az alkalmazotti létszám a tíz főt, és három olyan társaság is van a rendszerben, amelynek mindössze egy bejelentett alkalmazottja van. Hét olyan társaság szerepel a bevallási közreműködők között, amelyet 2000-nél régebben alapítottak.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.