Gazdaság MTI/Népszabadság 2013. június. 25. 06:59

Kőkemény napok elé néznek a megrögzött dohányosok

Eddig az 5400 trafiknyertesből csak 3021 kapta meg az engedélyt, így a következő hetekben a dohányosoknak komoly problémát jelenthet majd cigarettához jutni – tudta meg a Népszabadság. A lap szerint számos olyan városrész vagy terület lesz, ahol egyáltalán nem lehet majd cigarettához jutni.

Fazekas István

A Népszabadság szerint kemény napoknak, heteknek nézhetnek elébe a megrögzött dohányosok: júliustól leszűkül a cigaretták vásárlási lehetősége, és később, ha az összes beígért nemzeti dohánytrafik megnyílik, akkor is érheti kellemetlen meglepetés a "füstölgőket".

A lap keddi száma szerint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt.-nél elmondták: 5297 trafikos ígérte, hogy július elsejéig megnyitja üzletét. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legfrissebb adatai szerint ugyanakkor az 5400 trafiknyertesből eddig mindössze 4525 vállalkozó adta be a dohánykereskedelemre feljogosító vámhatósági engedélykérelmet, és ebből csupán 3021 kapta meg.

A koncessziós jogot nem nyert hagyományos trafikok, boltok július 1-jéig még vásárolhatnak és 15-ig eladhatnak cigarettát, azonban a helyek zöménél már ezen a héten elfogy a dohánytermék, újat pedig már nem rendelnek. A dohánygyárak ugyanis bizalmatlanná váltak búcsúzó üzleti partnereikkel szemben, már csak készpénzért szállítanak árut, míg a július idusa után a kiskereskedő nyakán maradt termék árát csak augusztus közepére ígérik visszafizetni.

Számos olyan városrész vagy terület lesz, ahol egyáltalán nem lehet majd cigarettához jutni. A trafiktörvényben nem szabták meg, hogy minimálisan mekkora távolság lehet két trafik között, így országszerte szaporodnak a koncessziós területek legforgalmasabb részein lévő "trafikutcák", míg más városrészekben képtelenség lesz dohányhoz jutni – olvasható a lapban.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.