2013. május. 10. 16:44 MTI Utolsó frissítés: 2013. május. 10. 16:41 Gazdaság

Betett a hosszú tél a magyar paprikának és paradicsomnak is

A hosszúra nyúlt tél nagyobb fűtési és világítási költséggel járt a paprika- és paradicsomtermelőknek, és a kedvezőtlen körülmények a növények számára sem biztosították az optimális feltételeket

Rosszul kezdődött a szezon a hajtatott paprikát és paradicsomot termelők számára, a kedvezőtlen időjárás mellett az olcsó import is nehézségeket okozott számukra - hangzott el a Syngenta Kft. és az Árpád Agrár Zrt. pénteken tartott szentesi rendezvényén.

A rendezvényről kiadott közlemény ismerteti: a magyar termelők mintegy ezerötszáz hektáron termelnek hajtatott paradicsomot és paprikát. A hosszúra nyúlt tél nagyobb fűtési és világítási költséggel járt számukra, a kedvezőtlen körülmények a növények számára sem biztosították az optimális feltételeket, emiatt rossz minőségben, hiányosan kötöttek termést. A gombás betegségek is a megszokottnál nagyobb veszélyt jelentettek. Az olcsó mediterrán import szintén hátrányosan érintette a termelőket. Örvendetes ugyanakkor, hogy a termesztés technológiai színvonala évről-évre emelkedik - húzza alá a közlemény. 

A fórumon megállapították: a profitábilis termesztéshez egyre magasabb színvonalon kell termelni, ez a versenyképesség legfontosabb eleme. A magyarországi termelők ugyanis európai, észak-afrikai és közel-keleti versenytársak olcsó termékeivel versenyeznek az év jelentős részében. 

A közlemény kitér arra, hogy egyre több paradicsomtípus jelenik meg a piacokon, paprikában szintén nagyobb a változatosság, mint korábban. Ezekben a növényekben viszont a betegségek, kártevők is igen gyakoriak, amelyre csak a hatékony, az előre megtervezett védekezés lehet az ellenszer.

Magyarországon ma kevesebben foglalkoznak paprika- és paradicsom-termesztéssel, mint 15-20 évvel ezelőtt. Hajtatott paradicsomtermesztés megközelítőleg 410 hektáron, míg paprikatermesztés mintegy 1000 hektáron folyik. A termésátlag változó: paradicsom esetében négyzetméterenként 10 kilogrammtól 55 kilogrammig terjednek. Paprika esetében a termésátlagok négyzetméterenként 10-25 kilogramm között mozognak. A leszüretelt zöldség mennyisége nagyban függ a termesztési módtól és a termesztés technológiai színvonalától.

A szántóföldi vetőmagok, valamint zöldség- és virág vetőmagok nemesítésével, előállításával és forgalmazásával foglalkozó Syngenta elkötelezett az iránt, hogy a magyarországi termelők megőrizzék, növeljék a versenyképességüket - hangsúlyozta a közleményben Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója.

Az Agrár Árpád Zrt.-vel közösen szervezett szentesi rendezvény célja az volt, hogy friss információkat osszanak meg a gazdálkodókkal, és megoldást kínáljanak olyan problémákra, mint a klímaváltozás, valamint az új kártevők és kórokozók elleni védekezés - ismerteti a közlemény.

zöldhasú
Hirdetés
Címkék
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.