Gazdaság MTI 2013. május. 07. 07:10

Aszálytól félnek a gabonatermesztők

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint a termelők most az aszálytól tartanak a belvíz és az árvíz után. Országszerte mintegy 1,2 millió hektáron vetettek kenyérgabonát, és a károk ellenére is jobb lehet az idei termés a tavalyinál.

Az ár- és belvíz után az aszálytól tartanak a gabonatermesztők – írta a Magyar Hírlap. A lap keddi számában Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke arról számolt be, hogy a Magyarországon búzát termelő több mint százezer gazda huszonöt százalékának idei termését érintette valamilyen módon az ár- és a belvíz. „Harminc-negyvenezer hektárnyi búzatermés ment kárba, ezeken a területeken biztosan nem aratnak az idén” – mondta.

Kiemelte ugyanakkor, hogy országszerte mintegy 1,2 millió hektáron vetettek kenyérgabonát, és a károk ellenére is jobb lehet az idei termés a tavalyinál. "Aszály még nincs ugyan a földeken, ám az elmúlt hetek csapadékhiányos időjárása miatt valóban aranyat érhet a vetéseknek a májusi eső" – fogalmazott Vancsura József azzal kapcsolatban, hogy a termelők most az aszálytól tartanak.

Elmondta, fontos lenne, a búza felvásárlási ára ne csökkenjen tonnánként ötvenezer forint alá, mert akkor elviselhetetlen veszteségeket kell elkönyvelniük a termelőknek. Szerinte az ideális a hatvanezer forintos tonnánkénti ár lenne. Jelenleg továbbra is hatvannyolcezer forint a malmi búza elszámoló ára, a takarmánybúzáé pedig hatvanhétezer. A termelők attól félnek, hogy ismét megjelennek a földeken a spekulánsok, akik szándékosan letörik az árakat – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról