2013. március. 20. 13:06 hvg.hu Utolsó frissítés: 2013. március. 20. 13:06 Gazdaság

Van olyan, hogy az Államosítás Napja

Iránban ma munkaszüneti nap van, az olajállamosítás évfordulóját ünneplik. Fura ünnepek a világ minden táján vannak.

Iránban ma munkaszüneti nap van, az olajállamosítás évfordulóját ünneplik - írja a Guruló Hordó blog. Minden év március 19-ére vagy 20-ára esik (naptári évtől függően) az iráni olajipar 1951-es államosításának évfordulója. Egy ilyen nemzeti ünnepnek a puszta léte önmagában is elég bizonyíték arra, hogy túlságosan olajfüggő egy ország. Az államosítást követően a legtöbb nyugati olajszakértő ugyanakkor távozott az országból, és az iráni olajipart széleskörű nemzetközi embargóval sújtották. Ennek következményeként visszaesett a termelés, a szegénység és a belső elégedetlenség pedig tovább nőtt.

Ugyanakkor nem Irán az egyetlen ország, ahol fura eseményeket nyilvánítottak nemzeti ünneppé. Kínában például minden év április 4-én sírseprő napot tartanak, a kínai ünnep is a felmenőkről és elhunyt rokonokról való megemlékezésről szól elsősorban, de kevésbé nyomasztó hangulatú. Egyiptomban január 25-én nemzeti rendőrnapot szoktak tartani, amikor arra a közel 50 rendőrtisztre emlékeznek, akik 1952-ben hősi halált haltak az iszmailai rendőrőrs brit ostrománál. A Mubarak elleni tüntetések ironikus módon épp a nemzeti rendőrnapon kezdődött el 2011-ben. Japánban szeptember harmadik hétfőjén tartják az idősek tiszteletének napját. Máltán pedig február 10-ére esik Szent Pál hajótörésének a napja.

Az Egyesült Államokban is rengeteg furcsa napot megünnepelnek, ám ezek nem számítanak munkaszüneti napnak. Például most hétfőn volt a biodízel nap, szerdán, épp ma pedig a hóemberégetés napját ünneplik, a sajttorta nap pedig július 30-ára esik.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?