2013. január. 09. 09:34 hvg.hu Utolsó frissítés: 2013. január. 09. 10:05 Gazdaság

Így járhatunk túl a bankunk eszén

Mi számít friss pénznek, és miként érhetjük el, hogy mindig a legjobb feltételekkel fizessenek a betétünk után? Tippek és trükkök.

A bankok szeretik, ha hozzájuk visszük a pénzünket, hiszen a betét az egyik legolcsóbb forrás, amit később hitelként kihelyezhetnek, ezért szinte minden új forint után bónuszkamatot fizetnek - írja a penzcentrum.hu. A pénzintézetek azt tekintik új pénznek, ami az akció kezdete előtti meghatározott időpontban landol a számlánkon. Ugyanakkor megtehetjük, hogy több számlát nyitunk és azok között utalgatva próbálunk meg magasabb hozamot elérni rövid távú befektetésünk után. Több ingyenes bankszámla is van, amihez nem kell jóváírást teljesíteni, mégis magas hozamot kínálnak.

Annyit kell csinálni, hogy arra a számlára helyezzük a pénzünket akciós feltételek mellett, ahol az új pénznek számít. A betét lejárta után pedig megvárjuk, míg a másik banknál is elérkezik a fordulónap, és már utalhatunk is oda a kedvezőbb kamatért.

Még a tranzakciós illeték bevezetése után is érdemes megnézni a bankok ajánlatait, mivel egy feltételek nélküli és új pénzes bankbetét kamatai között akár kétszázaléknyi eltérés is tapasztalható. Félmillió forint két hónapos lekötése esetén az UniCredit bank akciós betéte új pénzre 8,00 százalékos EBKM-et nyújt, a kamatadó megfizetés után így 5600 forint ütheti a számlatulajdonos markát. Ugyanez a konstrukció az OTP Direkt betétnél (feltétel nélküli betét), mindössze 3535 forintnyi pluszpénzt eredményez. Általánosságban elmondható, hogy ez a 2 hónapos lekötésű betéteknél így van, többet fial a friss pénz, 3-6 hónapos lekötés esetén ugyanakkor már nem feltétlenül az új pénz hozza a legtöbb kamatot.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?